Artikel: Wetgevingsbrieven 2024 van de AFM en DNB

Dit artikel neemt de jaarlijkse wetgevingswensen van de AFM en DNB onder de loep. De wetgevingswensen moeten een oplossing bieden voor knelpunten die de toezichthouders ervaren in hun toezicht op de naleving en/of de handhaving van financiële toezichtwet- en regelgeving. Ingrid van der Klooster plaatst bij een aantal wetgevingswensen kritische kanttekeningen, omdat de toezichthouders niet voldoende aannemelijk maken dat deze wensen een effectieve, efficiënte en/of evenredige reactie vormen op de door hen geconstateerde knelpunten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Recht doen aan de behoeften van cybercrimeslachtoffers: reflecties op de rol van de politie

Rising cybercrime rates present challenges for the police, often resulting in limited investment in cybercrime cases. These challenges can extend to the relationship with reporting victims. Also, the characteristics of cybercrime, such as anonymity and technical complexity, could lead to distinct victim needs. This study examines the needs and reporting experiences of cybercrime compared to traditional crime victims. We focused on financial (bank account hacking; bank helpdesk fraud) and person-centered (online threat; image-based sexual abuse); and financial (home burglary; doorstep deception) cybercrime, and person-centered (threat; sexual assault) traditional crime.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Private corruptive, publieke belangen

De strafbaarstelling van niet-ambtelijke omkoping is van oorsprong vooral gericht op medewerkers die in ruil voor steekpenningen hun werkgever bedriegen. Thans wordt deze strafbaarstelling echter ook ingezet in een andere context: de bestrijding van drugsmokkel via de Rotterdamse haven. Dat roept vragen op. Hoewel de strafbaarstelling geschikt lijkt om ook deze vorm van criminaliteit te bestrijden, is daarvoor wel vereist dat men blijft redeneren langs de essentie van deze bepaling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De ontwikkelingen van het Europees Openbaar Ministerie in de Nederlandse rechtspraktijk

De vraag die in deze bijdrage centraal staat, is welke ontwikkelingen zich de afgelopen drie jaren hebben voorgedaan en hoe deze geïnterpreteerd moeten worden tegen de achtergrond van het juridische kader waarbinnen het EOM opereert. Om die vraag te kunnen beantwoorden is in de eerste plaats EOM-case law verzameld, hetzij omdat deze voor de analyse op inhoudelijke gronden en voor Nederlandse EOM-zaken relevant zijn, hetzij omdat deze belangrijke rechtsvragen beantwoordt, hetzij omdat deze belangrijke rechtsvragen opwerpt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het EOM en de aanpak van internationale btw-fraude: waar ligt de (juridische en letterlijke) grens?

In deze bijdrage wordt ingegaan op de (juridische) grens van de (on)bevoegdheid van het EOM in de aanpak van internationale btw-fraude via het Nederlandse strafproces, en de toenemende neiging vanuit het EOM om nationale wetgeving en rechtsbevoegdheden opzij te schuiven. Het rechtvaardigen van een bredere reikwijdte op basis van vage of oneigenlijke interpretaties van Europese regelgeving zou immers kunnen leiden tot een gevaarlijke uitholling van ons nationale rechtsstelsel en de rechtsstatelijkheid op het gebied van het strafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^