15 maanden cel geëist voor fiscale fraude

Het Openbaar Ministerie verwijt een 52-jarige man uit de gemeente Zeist fiscale fraude. De man, een administrateur en belastingadviseur, zou opzettelijk onjuiste en vals opgemaakte aangiften inkomstenbelasting voor zijn cliënten bij de Belastingdienst hebben ingediend. Het nadeel voor de Belastingdienst is berekend op meer dan 1,4 miljoen euro. Het OM eiste voor de rechtbank van Amsterdam een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden tegen de verdachte.

Verkoop van vennootschappen aan katvangers

Een aantal vennootschappen, waarvoor verdachte als (belasting)adviseur optrad, werd aangekocht door een stichting welke bestuurd werd door een bij de Belastingdienst bekende katvanger. De betreffende vennootschappen hadden grote vorderingen op de directeuren grootaandeelhouders en grote pensioenverplichtingen ten behoeve van deze directeuren. In deze constructie werden de fiscaal belastbare uitkeringen (afkoop pensioen), uitdelingen en de verkopen van de vennootschappen door verdachte niet aangegeven in de belastingaangiften.

Strafeis

De officier van justitie: “In dit dossier adviseert de verdachte zonder meer frauduleuze herstructureringen en voert die ook uit. Fiscale claims worden daarmee weggepoetst en niet verantwoord in de aangiften inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet daardoor niets van deze frauduleuze transacties en komt ze pas op het spoor doordat een patroon wordt geconstateerd met verkopen aan een katvanger. De verdachte heeft het allemaal niet zo bedoeld of begrepen, hij roept wel dat hij fiscalist is, maar is het ook weer niet, wijst naar zijn cliënten die hem op het verkeerde been hebben gezet, of naar de fiscus, die eerder een dividenduitkering had moeten stellen. Schande! Niet dat de cliënten van de verdachte vrijgepleit kunnen worden, maar ze hebben wel het verschrikkelijke ongeluk gehad om in de armen van deze verdachte te zijn gelopen.”

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden vindt de officier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 4 weken uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^