AFM waarschuwt voor acht (vermoedelijke) boiler rooms
/De Autoriteit Financiële Markten heeft van juli tot oktober gewaarschuwd voor acht (vermoedelijke) boiler rooms. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.
Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.
Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het derde kwartaal van dit jaar is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:
- Foerster Consulting Ltd.
- Sheppard Capital Partners
- Global Equity Group
- MAV-Group Ltd. / M-AV Invest
- Mayer & Connoly LLP
- Newport International Group
- Summit Capital Management
- Chicago Division of Securities
Wat kan de consument doen?
Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Ook heeft de AFM een stappenplan voor consumenten, dat je op weg kan helpen om oplichting door een boiler room te voorkomen. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op.
Het komt voor dat consumenten die eerder geld hebben gegeven aan een boiler room, opnieuw worden benaderd door een andere boiler room. Die beweert de waardeloze aandelen over te willen kopen als de consument vooraf bepaalde kosten betaalt. De AFM krijgt ook signalen dat gedupeerden worden gebeld door fraudeurs die zich voordoen als een advocatenkantoor dat een claim voorbereidt om het verloren geld terug te krijgen. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.
Wat doet de AFM?
Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoeksinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.
Bron: AFM