Anderhalf jaar cel voor fraudeur met huurcontracten

Rechtbank Amsterdam 17 januari 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:247

Een 24-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) voor het verhandelen van diverse valse huurcontracten. De man verkocht die valse huurcontracten aan klanten die zich daarmee bij de gemeentelijke basisregistratie inschreven en fraude konden plegen, bijvoorbeeld door het aanvragen van een paspoort of uitkering.

Via websites

De fraude kwam aan het licht nadat bewoners, die last kregen van personen die zich onrechtmatig hadden ingeschreven op hun adres, klaagden over brieven en aanmaningen die niet voor hen bestemd waren. Nader onderzoek wees uit dat op de websites www.adressenbanck.nl en www.n-a-m.nl valse huurcontracten werden aangeboden tegen betaling. Het viel op dat de opmaak van de huurcontracten gelijk was en de huurlasten op de contracten overeenkwamen terwijl grootte en ligging van de woningen verschilden.

Allemaal vals

Omdat vaststaat dat de man geen toestemming had van de betrokken eigenaren en verhuurders om (een deel van) hun pand te verhuren en de contracten enkel tot doel hadden de zogenaamde huurders een inschrijvingsadres te verschaffen, oordeelt de rechtbank dat de huurcontracten allemaal vals waren. Uit het dossier blijkt dat de contracten veelal werden verkocht aan personen die zich in een moeilijke situatie bevonden en zo snel mogelijk een (post)adres nodig hadden om zich daarmee in te schrijven.

Eigen slimheid

Door hen valse huurcontracten te verkopen stelde de man zijn kopers niet alleen in staat om zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen. Zij konden daardoor ook aanspraak maken op voorzieningen, zoals uitkeringen en toeslagen, waarop zij geen recht hadden. Hier is de samenleving door benadeeld en de man heeft hiervoor geen enkel begrip getoond. Integendeel, hij gaf ter zitting hoog op van zijn idee en zijn bedrijfsplan en zijn eigen slimheid hierbij. Dat zijn idee wellicht niet in overeenstemming was met de wettelijke regels wist hij niet, en dat was kennelijk afdoende voor hem.

De toekomst

De man heeft zijn rol geminimaliseerd en de schuld met name bij anderen gelegd. Hij heeft ter zitting geen enkel inzicht getoond in de laakbaarheid van zijn handelingen en blijk gegeven daar geen verantwoordelijkheid voor te willen nemen. Hij heeft in zijn laatste woord gezegd dat hij slim genoeg is om dit te doen zonder gepakt te worden, hetgeen de rechtbank het ergste doet vrezen voor zijn toekomstige plannen. Uit rapporten blijkt bovendien dat hij aan de kenmerken voldoet van een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Ook is de man al eerder veroordeeld wegens onder meer brandstichting, verduistering en oplichting. Daarom straft de rechtbank hoger dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^