BFT Jaarplan 2023

Het is belangrijk dat de samenleving vertrouwen blijft houden in de publieke dienstverlening door de beroepsgroepen die onder het toezicht van BFT vallen. Dit zijn notarissen, gerechtsdeurwaarders en enkele Wwft-plichtige beroepen, zoals accountants en administratiekantoren. Daarom bouwt het BFT in 2023 verder aan de ingeslagen weg met preventief toezicht, samenwerking, data-analyse en ‘impact’ als focuspunten. Dit vertaalt zich in de drie ambities: sturen op duurzame impact, bestrijding van ondermijning en inspelen op technologische ontwikkelingen. De ontwikkellijnen die het BFT eerder heeft ingezet, krijgen plek binnen deze ambities.

Samenwerking

Het BFT verkent in 2023 de mogelijkheid om als partner toe te treden tot het Financieel Expertise Centrum (FEC). Het FEC is een samenwerkingsverband tussen autoriteiten met een toezicht-, controle-, vervolgings- of opsporingstaak in de f inanciële sector en is opgericht om de integriteit van de sector te versterken. Vooralsnog neemt het BFT alleen deel als participant in het FEC-programma ‘Bestrijding Terrorismefinanciering’. Door als partner in het FEC samen te werken, versterken we elkaars informatiepositie en is het mogelijk om (gezamenlijke) interventies op te zetten.

Ook wil het BFT samen met de beroepsorganisaties KNB, KBvG en NBA nagaan hoe we nog meer focus kunnen aanbrengen op het beheer van de derdengelden en het helpen van de praktijk met ‘best practices’. Daarnaast zoekt het BFT actief de samenwerking met medetoezichthouders zoals de AFM, DNB en het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst. Zo hebben de AFM en het BFT een samenwerkingsconvenant gesloten, zodat onderling informatie uitgewisseld kan worden over het toezicht op accountants. Ook heeft het BFT in 2022 een convenant met de NBA gesloten.

Bewustwording

Het BFT constateert dat niet alle ondertoezichtstaanden beschikken over de noodzakelijke alertheid ten opzichte van hun wettelijke verplichtingen. Zij zien het daarom als onderdeel van onze toezichtstaak om hierin met voorlichting meer bewustzijn te creëren: in 2023 door presentaties, animaties, podcasts én berichten op de website en op social media. Dit om de beroepsgroepen weerbaarder te maken tegen onder mijning, omdat preventie efficiënter is dan repressie (‘wat je aan de voorkant kunt voorkomen, hoef je aan de achterkant niet te bestrijden’). Ook voor de nieuwe wetgeving inzake de incassodienstverlening (Wki) zet het BFT extra in op samen werking en voorlichting.

In 2022 is samen met het Openbaar Ministerie verkend of zogenaamde bewustwordingsgesprekken voor het notariaat helpen bij preventief toezicht. De uitkomst hiervan is positief: in 2023 komt een pilot in uitvoering. Waar de activiteiten gericht op preventie onvoldoende effect hebben, pakt het BFT de verantwoordelijkheid vanuit ons reguliere handhavingsbeleid. Zo hebben tuchtklachten en bestuurlijke boetes effect op een individu of instelling, maar ook op de gehele beroepsgroep. Het BFT levert ook het komend jaar de inspanningen die nodig zijn om de normstellingen vanuit de rechterlijke toetsingen breder bekend te maken. Op deze manier ontstaat er meer duidelijkheid over wat wel of niet gezien wordt als normschending. Ook gaat het BFT opgelegde bestuurlijke boetes publiceren.

Bestrijding van ondermijning

De versterking van de aanpak van (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit heeft voor het kabinet prioriteit. Het voorkomen, verstoren, opsporen en vervolgen van deze criminaliteit vergt de komende jaren grote inspanningen. Voor de bestrijding van ondermijning heeft de minister van Justitie en Veiligheid in 2022 extra structurele gelden aan het BFT toegekend. Ze kunnen meewerken aan de aanpak vanuit onze brede kennis en ervaring. De beroepsgroepen waarop ze toezicht houden hebben immers een cruciale rol bij het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Alertheid en weerbaarheid in hun rol als poortwachter heeft voortdurende aandacht nodig. Door de actuele ontwikkelingen op dit thema is samenwerking van groot belang. Zo wordt de relatie met de toezichthouder op de advocatuur geïntensiveerd. Het is essentieel dat, bijvoorbeeld bij kantoren met zowel advocaten als notarissen, het toezicht hierop adequaat en effectief is. Met het delen van kennis en het bundelen van krachten verbetert de kwaliteit van het toezicht op de juridische beroepen. Vanzelfsprekend overlegt het BFT regelmatig met andere toezichthouders en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Financiën, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de ‘beleidsagenda aanpak witwassen’. Hierin staat dat er toezicht wordt ingesteld op de naleving van de sanctieregelgeving door onze ondertoezichtstaanden. Hoewel deze regelgeving al geldt voor de betreffende instellingen, dient het toezicht nog te worden vormgegeven. Het BFT gaat ervan uit dat zij in 2023 toezichthouder zijn op de Sanctiewet voor de ondertoezichtstaanden. Zij gaan de komende maanden in overleg met de desbetreffende ministeries over de wijze waarop dit gaat gebeuren.

Thema Wwft

Wwft Bij het Wwft-toezicht richt het BFT zijn activiteiten op:

  • voorlichting (nieuwe) administratiekantoren; bij met name kleine niet georganiseerde administratiekantoren is veelal onvoldoende kennis aanwezig over het bestaan van de Wwft. De naleving van de Wwft door deze kantoren vraagt om versterking. BFT ontplooit daarom extra activiteiten om deze kantoren actief te informeren over hun verplichtingen in het kader van de Wwft;

  • participatie in het FEC-programma ‘Bestrijding Terrorismefinanciering’. Ze voeren meerdere TF-onderzoeken uit bij facilitators die gerelateerd zijn aan personen die mogelijk terrorisme financieren. De bepaling van de overige thema-onderzoeken vindt uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 plaats.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^