Commissie stelt richtlijn voor inzake ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen

Op 25 mei 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen. De Commissie benadrukte in haar toelichting dat de georganiseerde criminaliteit een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van de Europese Unie vormt en dat criminele organisaties gebruik maken van geavanceerde middelen om hun enorme inkomsten wit te wassen. De Commissie wees op het belang van de EU-Strategie ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit als middel om criminelen deze illegale winsten te ontnemen, teneinde de activiteiten van criminele groepen te verstoren en te voorkomen dat zij in de legale economie infiltreren.

Met de voorgestelde richtlijn inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen beoogt de Commissie de bevoegde autoriteiten beter in staat te stellen vermogensbestanddelen te identificeren, te bevriezen en te beheren, en de confiscatiecapaciteit te versterken/uit te breiden, zodat alle relevante criminele activiteiten van georganiseerde criminele groepen kunnen worden bestreken. De Richtlijn zou ook van toepassing zijn op de schending van beperkende maatregelen en ervoor zorgen dat de opbrengsten daadwerkelijk worden opgespoord, bevroren, beheerd en geconfisqueerd. In dit verband heeft de Commissie het initiatief genomen tot de wetgevingstrein om de bevoegdheid te krijgen tot harmonisatie van het nationale strafrecht met het oog op definities en sancties ten gevolge van de schending van beperkende maatregelen van de Unie.

De belangrijkste elementen van de richtlijn inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen zijn:

  • Uitbreiding van het mandaat van de bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen om snel vermogensbestanddelen op te sporen en te identificeren van personen en entiteiten die onderworpen zijn aan beperkende maatregelen van de EU;

  • Uitbreiding van de mogelijkheden om vermogensbestanddelen te confisqueren die afkomstig zijn van een breder scala van strafbare feiten, waaronder de schending van beperkende EU-maatregelen;

  • Oprichting van bureaus voor vermogensbeheer in alle EU-lidstaten om ervoor te zorgen dat bevroren vermogensbestanddelen hun waarde niet verliezen.

Als de richtlijn wordt aangenomen, zullen de regels inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen, die momenteel over drie verschillende wetgevingsinstrumenten verspreid zijn, worden gebundeld. Tegelijkertijd zal de Richtlijn de rechtshandhavingsbevoegdheid op dit gebied versterken.

Print Friendly and PDF ^