Notarissen Pels Rijcken berispt in fraudezaak Frank Oranje
/Kamer voor het notariaat in het ressort Den Haag 25 mei 2022, ECLI:NL:RBDHA:2022:4988
De Kamer voor het notariaat in Den Haag heeft twee notarissen en een kandidaat-notaris van Pels Rijcken berispt. De drie hebben volgens de tuchtrechter onvoldoende kritisch gekeken naar het handelen van collega Frank Oranje, die later voor zeker 11 miljoen bleek te hebben gefraudeerd. De Kamer noemde Oranjes handelen “eerder brutaal dan briljant”.
De tuchtklachten waren aanhangig gemaakt door toezichthouder BFT, die uitvoerig onderzoek deed naar ’s lands grootste notariële fraude. De grootste klapper maakte Oranje rond het uitbetalen van gedupeerden die hadden belegd in de Zwitserse verzekeraar Converium. Nadat Converium een schikking met een claimstichting sloot wegens het foutief informeren van beleggers, werd Oranje door de claimstichting ingeschakeld. Hij moest ruim 58 miljoen euro in bewaring houden en aan gedupeerde beleggers uitbetalen.
Deze betalingen verrichtte Oranje middels cheques die hij zelf uitprintte en verzond, zo leert een van de uitspraken van de kamer voor het notariaat. Van de 395 cheques die Oranje verzond kwam ongeveer de helft retour omdat die de belegger niet bereikten. Oranje trok vervolgens 92 van deze cheques (die in dollars werden uitbetaald) in, ter waarde van 9,2 miljoen dollar. Dit geld sluisde hij vervolgens, via verschillende bankrekeningen van ABN Amro, naar een bankrekening van een stichting die op zijn thuisadres stond geregistreerd.
Bij zijn jarenlange fraude, die al vanaf zeker 2002 liep, maakte Oranje ook gebruik van derdengeldrekeningen van Pels Rijcken. Op deze rekeningen wordt geld geparkeerd van klanten die in afwachting zijn van een transactie. Op derdengeldrekeningen mogen nooit tekorten ontstaan, omdat ze als een veilige parkeerplaats dienen. Daarvoor zijn alle notarissen van een kantoor gezamenlijk verantwoordelijk. Naast Oranje waren dat bij Pels Rijcken ook Cees de Zeeuw en René Spit.
De tuchtrechter neemt het deze twee collega-notarissen van Oranje kwalijk dat de administratieve organisatie en interne controlemaatregelen bij Pels Rijcken niet op orde waren. Volgens de tuchtrechter bleven daardoor „aanzienlijke afwijkingen in geldstromen” onopgemerkt „gedurende meerdere jaren”. Van 2002 tot 2020 vertoonden de derdengeldrekeningen tekorten.
Afgelopen najaar maakte Pels Rijcken bekend de notariële tak per 1 juli af te stoten en zich voortaan alleen nog te richten op de advocatuur.
Lees hier de volledige uitspraak.