DCMR doet aangifte tegen Odfjell vanwege verzwijgen grote lekkage

Oldfjell, het olie-opslagbedrijf dat al een aantal malen eerder in opspraak raakte, zou een groot incident uit oktober 2009 hebben verzwegen. Daarbij zouden duizenden liters van het uiterst giftige en brandbare goedje Methanol zijn gemorst. Odfjell meldde het incident niet en oefende intern druk uit om de zaak stil te houden. Dit meldt EenVandaag, dat beschikt over een vertrouwelijk intern rapport van Odfjell. Het programma speelde het rapport door naar milieudienst DCMR, dat afgelopen vrijdag bij het OM aangifte deed tegen Odfjell.

Bij het onveilig beladen van een tankwagen in 2009 werden duizenden liters Methanol gemorst. De vloeistof werd volgens EenVandaag zonder waarschuwing naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie gepompt, wat later weer werd ontkend.

DCMR-directeur Jan van den Heuvel zegt tegen EenVandaag: 'Odfjell had dit bij ons moeten melden en heeft dit nagelaten. De inhoud van het rapport is van dien aard dat op 26 juli onmiddellijk aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie.' De milieudienst wil dat het OM het incident onderzoekt, ook al stamt het uit 2009.

EenVandaag meldt dat in het rapport een "ontluisterend beeld" wordt geschetst van de werkwijze tijdens het beladen van een tankwagon met methanol. "De laadcomputer is kapot en vanwege commerciële druk wordt tegen alle veiligheidsvoorschriften in besloten om de vulslangen gewoon bovenin de tank te hangen tot deze vol is. Dat gaat mis; het methanol spuit en klotst uit de wagon."

EenVandaag stelt op basis van het rapport dat er druk is uitgeoefend op werknemers om onveilig te werken. Het incident werd intern stil gehouden. Achteraf werd ontkend dat de gemorste methanol zonder waarschuwing naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie werd gepompt.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. Vaak werden die fouten niet gemeld. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd.

Begin juli betaalde Odfjell 8 ton aan dwangsommen omdat het zich niet aan de afspraken had gehouden en incidenten had verzwegen. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is.

Print Friendly and PDF ^