Dreigingsanalyse 2022 Criminaliteit Intellectuele Eigendom
/Op 16 maart hebben Europol en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) hun nieuwe dreigingsevaluatie inzake intellectuele-eigendomscriminaliteit 2022 gepubliceerd. Het verslag gaat in op de dreiging die de EU ondervindt van criminaliteit op het gebied van intellectuele eigendom (IE). Tot de belangrijkste ontwikkelingen behoren de toegenomen productie en distributie van namaakgoederen tijdens de COVID-19-pandemie. De opsporing van namaakgoederen door douaneautoriteiten aan de EU-grenzen en op de interne markt is echter gedaald, van ongeveer 76 miljoen vastgehouden voorwerpen in 2019 tot 66 miljoen in 2020.
In het verslag wordt ook gewezen op een toenemend gebruik van express-vervoersdiensten, met name via kleine pakjes, dat verband zou houden met de groei van online marktplaatsen. Hoewel de meeste namaakproducten buiten de EU worden geproduceerd, worden er ook steeds meer productielocaties in de EU-lidstaten zelf ontdekt. Het scala aan namaakproducten varieert en omvat zowel luxeartikelen als alledaagse producten, zoals de volgende:
Kleding, accessoires en luxegoederen;
Elektronische/elektrische apparaten, mobiele telefoons en onderdelen;
Voedsel en drank; namaakparfums en cosmetische producten;
Pesticiden;
Namaak farmaceutische producten;
Producten van digitale piraterij;
Tabaksproducten;
Speelgoed.
Criminaliteit op het gebied van intellectuele eigendom vormt een aanzienlijke bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van consumenten, maar heeft ook een negatieve invloed op de economie van de EU: in 2019 is voor 119 miljard euro aan nagemaakte en door piraterij verkregen goederen in de EU ingevoerd, wat neerkomt op 5,8 % van de EU-invoer in dat jaar.
Het is het tweede gezamenlijke Europol-EUIPO-dreigingsbeoordelingsverslag over intellectuele eigendom. Het eerste verslag werd in 2019 gepubliceerd.