Eis: 27 maanden gevangenisstraf voor faillissementsfraude

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van 27 maanden geëist tegen een 47-jarige transporteur uit Wijk bij Duurstede voor  accijns- en faillissementsfraude. Ook eiste het Openbaar Ministerie (OM) dat verdachte gedurende vijf jaar niet als bestuurder van een vennootschap mag optreden en dat het vonnis gepubliceerd wordt in een landelijk dagblad.

De verdachte exporteerde met zijn bedrijf tussen 2009 en 2010 aardappelen naar Frankrijk en importeerde flessen wijn. De accijns die hij daarvoor bij zijn klanten in rekening bracht, droeg hij niet volledig af aan de Belastingdienst. De man heeft zich tot de rechtszitting beroepen op zijn zwijgrecht. Ter zitting heeft hij wel vragen van de rechtbank beantwoord, maar desondanks is het onduidelijk gebleven waar het totale bedrag van € 1.300.000 is gebleven. De verdachte heeft ontkend dat hij dat bedrag in eigen zak heeft gestoken, maar weet niet waar het geld is gebleven.

Als de man en zijn bedrijf in augustus 2010 failliet gaan, blijkt dat hij vlak daarvoor allerlei goederen aan de boedel heeft onttrokken. Hij verkocht onder meer vier vrachtwagens - ver beneden de waarde- en liet de opbrengst op zijn eigen rekening storten. Die opbrengst nam hij vervolgens in contanten op. Een heftruck, een pompwagen, 2.300 flessen wijn, horloges en ruim € 33.000 in contanten verstopte de man bij een bevriende relatie. Hij vertelde dit alles niet aan de curator. Die gijzelde de man zeven maanden, maar zelfs toen gaf de verdachte geen openheid van zaken. De curator kwam er door toeval achter dat de man nog ergens spullen had verstopt.

Ondermijning

De officier van justitie noemde dit op zitting zeer ernstig: "Wat verdachte heeft gedaan is gewoon diefstal. Hij heeft zijn eigen belang voor dat van anderen gesteld, hij heeft gemeenschapsgeld in zijn zak gestoken, zijn werknemers en schuldeisers laten zitten en de gevolgen daarvan wederom op de gemeenschap afgewenteld." Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. Mede daarom acht de officier van justitie een gevangenisstraf van 27 maanden op de plaats.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^