Eis: gevangenisstraffen voor heling, deelneming aan criminele organisatie en sociale zekerheidsfraude in Nijmegen
/Vijf verdachten van 15 tot 30 woninginbraken in Nijmegen en omgeving, heling van buitgemaakte goederen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie stonden afgelopen maandag en dinsdag voor de rechter in Arnhem. De officier van justitie eiste maandag gevangenisstraffen van 4 jaar tegen een 67-jarige man en 2 jaar tegen 43-jarige vrouw uit Nijmegen. Beiden worden verdacht van gewoonteheling, het voorhanden hebben van gestolen goederen, witwassen, deelneming aan een criminele organisatie en sociale zekerheidsfraude.
De politie kwam de verdachten op het spoor door onderzoek naar telefoons die bij woninginbraken in Nijmegen en omgeving in 2013 en 2014 weggenomen zijn. Dit leidde naar het adres van de verdachten die vandaag voor de rechtbank moesten verschijnen. De zaak kwam aan het rollen doordat gestolen telefoons door de man in gebruik werden genomen, soms vlak na de inbraak - al om 5 of 6 uur ’s ochtends. De man zou gestolen spullen in ontvangst hebben genomen van de andere drie verdachten in deze zaak en deze vervolgens verkocht hebben via Marktplaats. Het gaat onder andere om tablets, laptops, spelcomputers, televisies en telefoons. In vijf jaar tijd plaatste de man duizenden internetadvertenties. De vrouwelijke verdachte zou niet alleen op de hoogte zijn geweest van de criminele activiteiten van de man, maar zou hem ook geholpen hebben met de in- en verkoop van de gestolen goederen. De vijf verdachten vormden samen volgens het OM een criminele organisatie die als doel had het plegen van inbraken en het verdienen aan de verkoop van de buit.
Beide verdachten die vandaag voor de rechter stonden, vormden volgens het Openbaar Ministerie een stel en worden ook verdacht van sociale zekerheidsfraude. Volgens de officier van justitie hebben beiden niet aan de gemeente doorgeven dat ze gedurende zo’n tien jaar samenwoonden en inkomsten hadden waardoor ze onterecht te hoge uitkeringen ontvangen zouden hebben.
De officier van justitie neemt het verdachten kwalijk dat ze weet hadden dat de spullen afkomstig waren van misdrijven: “Verdachte en zijn partner hebben moedwillig de persoonlijke spullen van gedupeerden verkocht via internet. Opvallend was de snelheid waarmee de gestolen goederen bij verdachte werden gebracht en de snelheid waarmee hij de advertenties plaatste. Inbraken hebben een enorme impact op het slachtoffer. Verdachten in deze zaak hebben hun persoonlijke en financiële gewin geplaatst boven het leed van de slachtoffers. Mensen voelen zich niet meer veilig in hun huis. Bovendien wordt door heling het vertrouwen beschaamd van mensen die op internet telefoons en dergelijke willen aanschaffen. De grote schaal waarop verdachten strafbare feiten hebben gepleegd, het gemak waarmee het gebeurde en de schade die verdachten hebben veroorzaakt, wordt verdachten zwaar aangerekend.”
Dinsdag 10 februari 2015 moeten de andere drie verdachten voor de rechter verschijnen. De drie Nijmegenaren van 19, 22 en 44 jaar worden verdacht van het plegen van inbraken, het in bezit hebben van gestolen goederen, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.
Bron: OM