Europese Commissie vraagt input over corruptiebestrijding
/Op 20 januari heeft de Commissie twee oproepen gelanceerd om het publiek naar zijn mening te vragen over initiatieven ter bestrijding van corruptie. Een mededeling over het EU-beleid inzake corruptiebestrijding en een voorstel voor een richtlijn inzake corruptiebestrijding. Om transparantie te garanderen en een breed scala aan bijdragen te ontvangen, kunnen belanghebbenden op de oproep reageren in 23 EU-talen. De oproepen blijven de komende vier weken open, tot 17 februari 2023.
Het voorkomen en bestrijden van corruptie behoort tot de belangrijkste politieke prioriteiten van de EU. Corruptie is zeer schadelijk voor de samenleving als geheel, ondermijnt de EU-waarden en verzwakt het EU-beleid. Voorzitter Von der Leyen heeft in haar State of the Union 2022 benadrukt dat corruptie moet worden aangepakt.
Het eerste initiatief, een mededeling over het EU-beleid inzake corruptiebestrijding, zal de prioriteiten van de EU bij het voorkomen en bestrijden van corruptie schetsen. Doel is de burgers beter te beschermen, de coördinatie tussen de autoriteiten in de EU te verbeteren en de risico's in specifieke sectoren aan te pakken. Het initiatief heeft betrekking op acties op EU-niveau en ondersteunt acties op het niveau van de lidstaten.
Het tweede initiatief, een voorstel voor een richtlijn inzake corruptiebestrijding, beoogt de actualisering van het wetgevingskader van de EU onder meer door het beter af te stemmen op internationale normen die reeds bindend zijn voor de EU, met name het VN-Verdrag tegen corruptie (UNCAC). Maatregelen van de EU zouden bijdragen tot gelijke concurrentievoorwaarden tussen de lidstaten. De lacunes in de bestaande wetgeving en de beperkte handhaving betekenen dat er in de hele EU meer coördinatie en gemeenschappelijke normen nodig zijn. Uit verdere analyse van de jaarlijkse rechtsstaatverslagen blijkt dat er ook behoefte is aan samenwerking en capaciteit om grensoverschrijdende corruptiezaken te onderzoeken en te vervolgen.
Deze twee initiatieven vormen een aanvulling op de bestaande werkzaamheden ter bestrijding van corruptie, die een van de vier pijlers van de jaarlijkse rechtsstaatcyclus van de EU vormt. Dit omvat de specifieke aanbevelingen aan elke lidstaat. In de EU Security Union Strategy en de EU Strategy to tackle organised crime for 2021-2025 is corruptie aangemerkt als een factor die andere misdrijven in de hand werkt. Daarnaast is corruptie van invloed op de economische groei, zoals is benadrukt in het Europees semester en een belangrijk thema is in de herstel- en veerkrachtplannen. Corruptie is een instrument voor buitenlandse inmenging in democratische processen; dit is een kerndoel van de actie die wordt ontwikkeld in het pakket "verdediging van de democratie", dat is opgenomen in het werkprogramma van de Commissie voor 2023.