Europol European Financial and Economic Crime Threat Assessment 2023: analyse van financiële en economische criminaliteit
/Europol heeft voor het eerst dreigingsevaluatie over van financiële en economische criminaliteit gepubliceerd door middel van het rapport ‘The other side of the coin: an analysis of financial and economic crime in the EU’. Het rapport is gebaseerd op een combinatie van operationele inzichten en strategische inlichtingen die door de EU-lidstaten en partners van Europol aan Europol zijn verstrekt. Het analyseert alle financiële en economische misdrijven die de EU treffen, zoals witwassen, BTW-fraude, corruptie en vervalsing van goederen en valuta.
Belangrijkste bevindingen
Bijna 70% van de criminele netwerken die in de EU actief zijn, maken gebruik van een of andere vorm van witwassen om hun activiteiten te financieren en hun vermogen te verbergen.
Meer dan 60% van de criminele netwerken die actief zijn in de EU maken gebruik van corrupte methoden om hun illegale doelen te bereiken.
80% van de criminele netwerken die in de EU actief zijn, misbruiken legale bedrijfsstructuren voor criminele activiteiten.
Het criminele landschap op dit gebied is gefragmenteerd en de hoofdrolspelers bevinden zich vaak buiten de EU.
De technieken en instrumenten die criminelen gebruiken, ontwikkelen zich snel, omdat ze profiteren van technologische en geopolitieke ontwikkelingen.
Ontneming als krachtig afschrikmiddel
Het ontnemen van vermogensbestanddelen blijft een van de krachtigste middelen om terug te vechten. Het berooft criminelen van hun onrechtmatig verkregen vermogen en voorkomt dat ze dit opnieuw investeren in verdere criminaliteit of integreren in de reguliere economie.
EU-wetgevers, lidstaten en rechtshandhavingsinstanties leveren steeds meer inspanningen om de economische macht van de zware en georganiseerde misdaad aan te tasten door de ontneming van geconfisqueerde vermogensbestanddelen. Toch blijft het bedrag van de geconfisqueerde opbrengsten nog steeds te laag - minder dan 2% van de geschatte jaarlijkse opbrengsten van de georganiseerde misdaad, volgens een gegevensverzameling over in beslag genomen vermogensbestanddelen die ten behoeve van het verslag is uitgevoerd.
Europol’s European Financial and Economic Crime Centre
European Financial and Economic Crime Centre (EFECC), opgericht in juni 2020, is het antwoord van Europol op de toenemende bedreigingen voor de economie en integriteit van onze financiële systemen.
De toegewijde specialisten en analisten van het EFECC ondersteunen rechtshandhavingsinstanties en relevante overheidsinstanties bij hun onderzoeken naar internationale financiële criminaliteit en zijn gericht op het verbeteren van de ontneming van crimineel vermogen. In 2022 ondersteunde het EFECC 402 onderzoeken en de vraag naar zijn vaardigheden en diensten neemt elk jaar toe.