Gevangenisstraf geëist voor stelselmatige zorgfraude
/Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen een voormalig directeur en een medewerker van een abortuskliniek in Den Haag voor het plegen van stelselmatige zorgfraude en het witwassen van daarmee verdiende gelden. De officier van justitie eiste behalve gevangenisstraf ook een boete van 150.000 euro tegen de directeur en ze kondigde op zitting aan dat het OM het crimineel verdiende vermogen zal ontnemen.
Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de abortuskliniek van 2007 tot en met 2009 meer zwangerschapsafbrekingen declareerde bij het college voor Zorgverzekeringen (CVZ) dan ze uitvoerde en ze declareerde ook duurdere behandelingen dan ze uitvoerde. Het geld is vermoedelijk aan andere zaken besteedt dan aan de zorg waarvoor het bestemd was. Daarnaast werden bij de kliniek ook contante betalingen gedaan door patiënten, die niet in de boekhouding verantwoord werden. Het is niet na te gaan waar dat geld is gebleven. Het totale fraudebedrag (dus de fraude met zorgsubsidies en contante betalingen samen) bedraagt circa 950.000 euro.
Fraude ondermijnt het zorgstelsel
De directrice wordt verweten dat zij leiding heeft gegeven aan de fraude, de medewerkster zou haar hebben geholpen. Samen hebben zij de opgaves van aantallen patiënten en de aanvraag subsidievaststellingen vals opgemaakt. De directrice zou ook circa 370.000 euro hebben witgewassen. Fraude ondermijnt het zorgstelsel en het vertrouwen dat wij stellen in mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg: ‘De uitgaven horen in overeenstemming te zijn met de regels. We gaan er graag vanuit dat de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg dat doen vanuit de beste bedoelingen. We verwachten niet dat ze in staat zullen zijn tot misbruik van hun positie en misbruik van het geld dat ten behoeve van de te verlenen zorg aan hen is toevertrouwd. Verdachten hebben dat vertrouwen ernstig beschaamd.' Zei de officier van justitie op zitting. Ze vindt daarom gevangenisstraffen op de plaats. Ze eiste tegen de 75-jarige voormalig directrice een gevangenisstraf van 21 maanden. De 67-jarige medewerkster hoorde een gevangenisstraf van 12 maanden tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Medisch beroepsgeheim doorbroken
Het onderzoek startte in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek, die in 2009 aantrad. Mogelijk vond de fraude ook vóór 2007 al plaats, maar het OM heeft de keuze gemaakt om het onderzoek te beperken tot de periode 2007-2009. Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim doorbroken worden zonder dat de privacy van patiënten werd geschaad. Alle andere administratie was vernietigd. Om te zien welke behandelingen tussen 2007 en 2008 zijn uitgevoerd in de kliniek, moesten duizenden dossiers moesten door een extern arts-deskundige bekeken worden. Het is voor het eerst dat dit is gebeurd in een onderzoek naar financiële fraude.
Bron: OM