Gevangenisstraf geëist tegen ambtenaar voor fraude met gelden bestemd voor terugdringen jeugdwerkeloosheid

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 1,5 jaar geëist tegen een voormalig manager van de gemeente Rotterdam. Het OM verwijt hem het wegsluizen van circa 500.000 euro naar rekeningen waar hij zelf over kon beschikken. Volgens het OM heeft hij het in hem gestelde vertrouwen beschaamd: “De gemeente moet erop kunnen vertrouwen dat personen in een sleutelpositie het slot op de deur zijn. En niet de sleutel tot de pot met geld. Dit verwijt heeft ook een morele lading, omdat het geld bedoeld was voor nobele doelen, te weten het terugdringen van jeugdwerkeloosheid.”

Het onderzoek door de Rijksrecherche startte naar aanleiding van een melding van KPMG, die voor de gemeente Rotterdam een intern onderzoek had uitgevoerd. In zijn functie voor de gemeente Rotterdam kon de verdachte beschikken over gelden bestemd voor het terugdringen van Jeugdwerkeloosheid. Hij werkte ook voor Divosa. Ook daar kon hij facturen accorderen. Daarnaast had de verdachte ook nog een eigen onderneming. Weliswaar met toestemming van zijn werkgevers, maar wel op voorwaarde dat hij geen opdrachten mocht aannemen voor de gemeente Rotterdam. Het vermoeden is dat hij via bedrijven van bevriende relaties toch facturen liet insturen voor werkzaamheden die hij vermoedelijk nooit of maar gedeeltelijk heeft uitgevoerd. Het zou gaan om facturen voor het maken van films, ondersteuning voor het organiseren van een dag van de stage en het declareren van 49 dagen advies in 1 maand tijd.

Volgens de aangifte van de gemeente Rotterdam hebben deze feiten in de periode van december 2009 tot en met juni 2011 plaatsgevonden en is de gemeente hierdoor voor 1.517.995,20 euro benadeeld. Uiteindelijk werd van dat bedrag circa 500.000 euro via een reeks bedrijven met valse facturen doorgesluisd naar rekeningen van bedrijven op naam van de vrouw van verdachte en zijn zoon. Het OM verwijt de manager van de gemeente Rotterdam, maar ook zijn vrouw en zoon het witwassen van de crimineel verdiende gelden. Op het moment dat de rijksrecherche de fraude onderzocht, probeerde de verdachte met nieuwe valse papieren de fraude te verdoezelen.

Ernstige feiten

Het OM vindt het ernstig dat een manager met toegang tot budgetten zijn positie heeft misbruikt. Daarnaast heeft hij zijn vrouw en zoon in de fraude meegesleept: “Door dit witwassen corrumpeert hij het betalingsverkeer en het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook zijn boekhouder op enig moment niet meer weet hoe hij een en ander moet gaan boeken.” Op het moment dat de rijksrecherche achter de vermoedelijke fraude komt, maakte de verdachte het nog bonter, aldus de officier op zitting: “Hij probeerde met nieuwe valsheden de waarheid naar zijn hand te zetten.”

Tegen de voormalig manager eist de officier een gevangenisstraf van 18 maanden onvoorwaardelijk. Ook zijn vrouw had beter moeten weten, aldus de officier. Tegen haar eist hij 100 uur werkstraf voor witwassen. Tegen de zoon eist hij een werkstraf van 200 uur. ”Hij heeft zich laten meeslepen in de acties van zijn vader. Gezien de grote bedragen had echter bij hem geen twijfel mogen zijn: hij had weerstand moeten bieden.” Mede daarom vindt de officier de werkstraf op de plaats.

Het OM kondigde op zitting ook een ontnemingsvordering aan en de toewijzing van circa 500.000 euro aan het slachtoffer in deze zaak, de gemeente Rotterdam. De rechtbank maakt na sluiting van het onderzoek bekend wanneer zij uitspraak doet.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^