Gevangenisstraffen geëist voor oplichting & witwassen - bedrijf deed aangifte na brief met gewijzigd bankrekeningnummer

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vrijdag 13 december twee jaar cel geëist tegen een 44-jarige man uit Erica, een celstraf van 32 maanden tegen een 51-jarige man uit Dongen en een celstraf van vier weken tegen een 52-jarige vrouw uit Dongen.

De drie stonden in Almelo terecht voor witwassen van grote geldbedragen (totaal ruim 468.00 euro). Dat zou zijn gebeurd  in de periode van 1 december 2015 tot en met 30 januari 2016. De 44-jarige man wordt ook verdacht van oplichting.

Woensdag 20 januari 2016 deed een bedrijf uit Oldenzaal aangifte van oplichting. Deze onderneming kreeg begin januari van een bedrijf waar het al jarenlang zaken mee deed, een factuur met daarbij een begeleidend schrijven. Daarin werd meegedeeld dat het bankrekeningnummer van het bedrijf per direct was veranderd.

In de week daarop ontving de onderneming uit Oldenzaal dertien facturen met daarbij opnieuw hetzelfde begeleidende schrijven. De betalingen werden via dat nieuwe rekeningnummer voldaan, totdat enkele weken later het bedrijf belde met de vraag waarom de betalingen uitbleven. Toen bleek dat het banknummer van het bedrijf helemaal niet was gewijzigd.

De facturen en de begeleidende brieven waren vervalsingen. Het rekeningnummer bleek op naam te staan van één van de verdachten, de 44-jarige man uit Erica. Vanaf dit rekeningnummer zijn overboekingen gedaan naar de derdenrekening van een notariskantoor, dat vervolgens een deel van het geld overmaakte naar de 51-jarige man uit Dongen. De man heeft het geld grotendeels omgezet in goudaankopen. Het goud is nog niet teruggevonden.

“De betalingen zijn gebeurd onder het mom van aankoop van aandelen, maar uit het onderzoek is naar mijn oordeel voldoende gebleken dat dit een schijnconstructie is geweest teneinde de herkomst van het geld te verhullen”, aldus de officier tijdens de zitting. “En om dit alles goed op elkaar af te stemmen, was nauwe samenwerking met mededaders simpelweg een vereiste.”

Na een tweede melding van de betreffende bank bij de notaris over de mogelijk fraudeleuze herkomst van het geld is een deel van het bedrag teruggestort op de rekening  van de 44-jarige, waarna de bank die rekening heeft geblokkeerd en het geld heeft geretourneerd aan het bedrijf dat de valse facturen had betaald.

Bron: OM

,
Print Friendly and PDF ^