Haagse onderneming bleek gebouwd op leugens

In 2021 kwam er een eind aan een kersverse Haagse onderneming, met hippe interieurwinkels, een kerstwinkel en plannen voor een strandtent die Ibiza moest evenaren. De hele onderneming bleek gebouwd op leugens, op geld dat was gestort door een hopeloos verliefde man die zonder scrupules om de tuin was geleid. Er was al lang geen liefde meer, en ook geen geld dat zou worden terugbetaald. Oplichting en witwassen, daarover ging het vrijdag en vandaag in de rechtszaal.

De 52-jarige verdachte uit Den Haag kreeg rond 2016 een relatie met een vermogende man uit Friesland, nadat ze bij hem via Marktplaats een eettafel had gekocht. De twee zagen elkaar wekelijks en maakten plannen voor de toekomst. Maar na een jaar of twee sloeg de stemming om.

De vrouw vertelde dat ze ernstig werd bedreigd en afgeperst. Ze moest geld betalen, of de man dat kon voorschieten. Al het geld zou terugkomen: bij de Belastingdienst stond nog een erfenis op haar te wachten en ze kon altijd nog vastgoed en dure voertuigen verkopen als dat nodig was. Maar ze konden elkaar niet meer zien in Den Haag, ook de man en diens zoon zouden dan gevaar lopen. Afspraakjes waren er nog maar sporadisch en dan altijd in een andere stad, als een dagje uit.

Jarenlang leugens verteld

Toen de vrouw in 2021 een strandtent wilde openen op Scheveningen werd anoniem aan de bel getrokken bij de politie. Hoe kon zij, zonder duidelijke bron van inkomsten, zo'n project financieren? Uit onderzoek bleek toen dat ze door de jaren heen meer dan 5 miljoen euro gestort had gekregen door de vermogende man in Friesland.

Voor de man was de confrontatie een hard gelach: hij had geen idee van de leugens die al die jaren waren opgestapeld en had oprecht de overtuiging dat hij zijn vriendin beschermde door bewaking voor haar te betalen. Dat het geld nooit is uitgegeven aan bewaking, maar aan luxe goederen, reisjes en schenkingen aan vrienden was hem totaal onbekend. Hij had wel kort ervoor zelf ontdekt dat ze al in 2018 was getrouwd met een andere man, nota bene betaald vanuit zijn 'leningen'. Allemaal om de bedreigers te misleiden, had ze toen gezegd.

Oplichting

Terugbetalen zou nooit gaan gebeuren. De vrouw bleek geen enkel vermogen te hebben, geen duidelijk inkomen. De erfenis waarover ze sprak, was negatief. De kapperszaken die ze zou hebben gehad, stonden niet op haar naam. Vastgoed was er niet, luxe voertuigen evenmin. Alleen een scooter.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan oplichting door doelbewust en langdurig te liegen over een liefdesrelatie, bedreigingen en niet bestaand vermogen. Daarnaast heeft ze voor ruim 5,5 miljoen euro witgewassen. Geld dat ze via oplichting had verkregen en nu in de legale economie heeft laten stromen.

Drie andere verdachten

Niet alleen de vrouw stond vandaag terecht. Het Openbaar Ministerie vervolgt ook haar (inmiddels ex-)man, een 33-jarige man uit Wassenaar. Hij kreeg van de vrouw 1,5 miljoen op zijn rekening gestort en werkte samen met haar aan het opzetten van de onderneming. Een vriendin, een 60-jarige vrouw uit Dordrecht, opende een rekening voor haar en liet 4,5 miljoen euro storten. De dochter, een 28-jarige vrouw uit Den Haag, kreeg 170.000 euro en een Mercedes van haar moeder.

Voor geen van de drie staat vast dat zij iets wisten van de oplichting, maar ze hebben ook geen van allen vragen gesteld. Dat zou wel moeten, wanneer iemand zonder groot inkomen of duidelijk vermogen plots zulke bedragen ter beschikking heeft en stelt.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw vier jaar gevangenisstraf. Haar ex-man hoorde achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk eisen, haar vriendin 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de dochter eiste het OM 140 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Op 24 december doet de rechtbank uitspraak.

Bron: OM

,
Print Friendly and PDF ^