Handreiking aanpak asbestincidenten
/De Handreiking aanpak asbestincidenten is de opvolger van het Plan van aanpak asbestbrand 2006. De ontwikkelingen bij de publieke organisaties, inclusief de wijze waarop zij samenwerken, evenals de ervaringen en kennis over hoe om te gaan met asbestincidenten, zijn redenen geweest om deze Handreiking te ontwikkelen.
De afgelopen jaren zijn bij het vrijkomen van asbest in de omgeving - uit voorzorg door de overheid - soms verstrekkende maatregelen genomen. Ook is uit evaluaties van asbestincidenten het belang van tijdige en zorgvuldige communicatie gebleken. Het vrijkomen van de kankerverwekkende stof asbest leidt anders tot onnodige onrust bij omwonenden. Crisis- en risicocommunicatie in relatie tot asbestincidenten krijgt daarom specifieke aandacht in deze handreiking. Het vrijkomen van asbest in de omgeving kan niet alleen het gevolg zijn van een brand, maar ook bij andere typen van incidenten kan asbest vrijkomen. Deze handreiking is daarom ook van toepassing op andere asbestincidenten dan alleen een asbestbrand.
Mede door deze bovengenoemde ervaringen, inzichten en bevindingen bestaat er met name bij de publieke hulpverleningsdiensten onverminderd behoefte aan een richtinggevend document dat de basis vormt voor het gezamenlijk optreden bij asbestincidenten. Een geadviseerde aanpak die bijdraagt aan de duidelijke positionering van publieke en private partijen met als beoogd resultaat besluiten die weloverwogen zijn en die bij het feitelijke risico passen. Besluiten die ook rekening houden met de risicobeleving van burgers.
Bij asbestincidenten verdienen bestuurlijke aspecten speciale aandacht, aangezien asbestincidenten niet alledaags zijn, snel onrust (kunnen) veroorzaken en verstrekkende gevolgen kunnen hebben (maatschappelijk en bestuurlijk), indien niet adequaat en deskundig wordt gehandeld. Daarom is separaat een bestuurlijke oplegger opgesteld. In deze oplegger zijn naast bestuurlijke ‘valkuilen’ ook een aantal randvoorwaarden inclusief aanbevelingen opgenomen, waaraan voldaan moet worden om asbestincidenten succesvol te kunnen aanpakken.