Investeringen buiten toezicht van AFM en zeer hoge beloofde rendementen kunnen al snel verdacht zijn

De zogeheten Ponzi fraude is al vele jaren een fraudevorm die –als het lukt- in korte tijd oplichters veel geld in het laadje brengt. Elk jaar zijn er weer vele slachtoffers, die hun geld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Dit soort fraudes zien de analisten van FIU-Nederland dan ook met enige regelmaat voorbij komen. Het profiel van een dergelijke fraude is steeds ongeveer dezelfde, alleen de uiterlijke vormen verschillen. Nadeel is, dat het vaak voor meldplichtige instellingen pas zichtbaar wordt als het frauduleuze vehikel al enige maanden draait en ze de transacties kunnen gaan melden..

De fraudevorm komt er op neer, dat oplichters investeerders zoeken die snel een hoog rendement op hun vermogen willen maken. Er worden investeringsvormen aangeboden die buiten het toezicht van de AFM vallen of worden gehouden waarbij vaak onwaarschijnlijk hoge rendementsverwachtingen worden geschetst. Vaak wordt er een maand na de eerste inleg al een mooi rendement uitgekeerd, hetgeen de beleggers stimuleert meer vermogen te investeren. Wat de investeerders niet zien, is dat het zogenaamde rendement in het geheel niet uit beleggingsresultaten komt, maar een deel van het ingelegde vermogen is. De fraudeurs simuleren een hoog rendement om nog veel meer vermogen binnen te slepen en er dan vandoor te gaan met het ingelegde geld.

Begin april dit jaar werden door de FIOD drie verdachten aangehouden, verdacht van oplichting met beleggingen en witwassen. Bij doorzoekingen in zeven panden werden administratie, twaalf auto’s, twee panden, saldi van bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden inbeslaggenomen. Ook werden wapens aangetroffen.

In het begin van het opsporingsonderzoek maakten analisten van FIU-Nederland meerdere transactiedossiers op, die ter beschikking van het onderzoeksteam werden gesteld. De dossiers handelden over een kleine twintig miljoen euro waarbij de betrokken 175 financiële handelingen veelal voldeden aan het profiel van een Ponzi fraude.

Het FIOD onderzoek maakte duidelijk dat de verdachten met hun praktijken ongeveer 50 miljoen euro omzet hadden verwezenlijkt. Ze boden een investering aan in goud, dat in Afrika gedolven zou gaan worden. Met de inleg kochten investeerders het recht om na 10 maanden goud te kopen voor een prijs die 10 procent onder de koers van dat moment zou liggen. De FIOD stelde vast dat van alle ingelegde bedragen slechts een klein deel ook daadwerkelijk was geïnvesteerd in een goudmijn in Afrika.

Het onder leiding van het Functioneel Parket strafrechtelijke onderzoek was gestart na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten.

Bron: FIU

Print Friendly and PDF ^