Laura Codruţa Kövesi (Roemenië) gekozen voor positie Europees hoofdaanklager

In een stemming is de Roemeense Laura Kövesi (45) gekozen als topkandidaat voor de positie van Europees hoofdaanklager.

De drie kandidaten die elk hoopten de eerste hoofdaanklager van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) te worden, moesten dinsdag in het Europees Parlement verschijnen. De Roemeense Laura Kövesi (45), de Fransman Jean-Francois Bohnert (57) en de Duitser Andrés Ritter (54) werden door leden van de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) aan de tand gevoeld over hun kwalificaties en ambities.

De drie zijn na een sollicitatieprocedure door een comité van topfunctionarissen uit de EU geselecteerd. Voor de hoorzitting was vier uur uitgetrokken.

De rangorde van de drie genomineerden op de shortlist werd bepaald in de stemming op woensdag: Laura Codruţa Kövesi uit Roemenië werd gekozen als favoriet met 26 stemmen, Jean-François Bohnert uit Frankrijk kreeg 22 stemmen en Andrés Ritter uit Duitsland kreeg 1 stem.

De lidstaten spraken eerder de voorkeur uit voor Bohnert. De Roemeense regering ontsloeg Kövesi vorig jaar als hoofdaanklager van de anticorruptiedienst en wil niet dat zij haar strijd tegen corrupte politici vanuit Europa kan voortzetten.

Volgende stappen

De Europese hoofdaanklager, die het Europees Openbaar Ministerie (EOM) zal leiden, zal gezamenlijk door het Europees Parlement en de Raad worden aangewezen. De uitkomst van deze stemming, samen met de aanbeveling van het comité voor begrotingscontrole om ook mevrouw Kövesi te bevoordelen (gestemd op dinsdag), wordt doorgestuurd naar de Conferentie van voorzitters (EP-voorzitters en de leiders van de fracties). Zij zullen de volgende stappen bevestigen.

Achtergrond

Het EOM gaat zich bezighouden met de bestrijding van misdrijven met EU-geld, zoals grensoverschrijdende btw-fraude en misbruik van EU-fondsen. Het hoofdkwartier van het EOM komt in Luxemburg. Ook elk deelnemend land stationeert een aanklager in het hoofdkwartier in Luxemburg. Rechtspraak vindt plaats in de lidstaten.

Het EOM is eind 2020 operationeel.

Tot dusverre hebben 22 lidstaten zich aangesloten bij het EOM. Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk houden zich afzijdig.



Print Friendly and PDF ^