OLAF start onderzoek naar imitatieproducten
/De uitbraak van het Coronavirus biedt fraudeurs de kans om te profiteren van de grote vraag naar producten die de besmetting van het virus zouden kunnen tegengaan. Het gaat vooral om medische producten en producten die de persoonlijke hygiëne bevorderen. OLAF is een onderzoek gestart naar de invoer van de imitatieproducten die gelinkt kunnen worden aan de uitbraak van het Coronavirus.
Het onderzoek richt zich met name op de imitatieproducten die niet effectief zijn of zelfs schadelijk zijn voor de volksgezondheid. OLAF werkt nauw samen met nationale douanediensten om te voorkomen dat dergelijke (gevaarlijke) imitatieproducten de EU binnenkomen.
Wat is er aan de hand?
Op 19 maart 2020 heeft OLAF aangekondigd dat een onderzoek is gestart naar deze praktijken. Dit onderzoek richt zich op de invoer van imitatieproducten die worden gebruikt in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus. Het onderzoek richt zich met name op producten als mondkapjes, desinfectiemiddelen, ontsmettingsmiddelen, testkits en andere medische hulpmiddelen. Sinds het begin van de pandemie heeft OLAF alle kennis en informatie rondom deze illegale handel in kaart gebracht.
Waarom is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan?
OLAF doet er alles aan om te voorkomen dat de imitatieproducten Europa binnenkomen. Naast het feit dat de imitatieproducten niet bijdragen aan de effectieve bestrijding van het virus, voldoen ze ook niet aan de normen die de EU stelt. Vooral dit laatste aspect is verontrustend. Een product dat niet voldoet aan EU-nomen kan, bijvoorbeeld, een gevaarlijke bacteriële besmetting veroorzaken.
Fraudeurs willen profiteren van de angst voor het virus en de wanhopige behoefte aan deze producten. Zo is gebleken dat in verschillende EU-lidstaten mondkapjes online worden aangeboden tegen prijzen variërend van €5,- tot €10,-. Dit is ongeveer een verdriedubbeling van de normale marktprijs. Imitatiemondkapjes, die speciaal geproduceerd zijn voor kinderen, worden illegaal op de EU-markt verhandeld. Het product wordt aantrekkelijker gemaakt door de kindvriendelijke verpakking, bijvoorbeeld een afbeelding van de prinsessen van de Disneyfilm Frozen.
Hoe komen de imitatieproducten Europa binnen?
De imitatieproducten worden doorgaans online besteld. Vervolgens worden de producten bij de consumenten aan huis geleverd via de nationale post- of koeriersdiensten. Dit is echter niet de enige wijze waarop de imitatieproducten Europa binnenkomen. Met enige regelmaat worden illegale producten vervoerd in containers. De containers worden over de landsgrenzen vervoerd doordat zij voorzien zijn van valse certificaten. De vervalsing van certificaten gaat in een enkel geval zover dat het aangeeft dat een ander product in de container vervoerd wordt dan in realiteit het geval is. Op deze manier vinden de illegale producten hun weg naar de distributiekanalen van de lidstaten of worden ze doorverkocht op de zwarte markt.
Veel lidstaten hanteren nu een zogenoemd reisverbod. Voordat dit reisverbod werd opgelegd kwamen de illegale, imitatieproducten ook via het luchtverkeer de EU binnen.