OM eist gevangenisstraffen tot 3 jaar in fraude- en witwaszaak

Twee mannen en een vrouw hoorden maandag 14 oktober gevangenisstraffen tegen zich eisen in een fraude- en witwaszaak, waarin voor tonnen is gefraudeerd.

Het gaat om een 36-jarige man tegen wie 36 maanden gevangenisstraf waarvan twaalf maanden voorwaardelijk werd geëist voor creditcardfraude. Negen maanden eiste de officier van justitie tegen een 40-jarige man die alleen verdacht wordt van witwassen: hij had spullen die vermoedelijk van oplichting afkomstig waren in zijn bezit en zulke spullen ook verkocht. 24 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk werd tegen een 39-jarige vrouw geëist die minder creditcardfraude pleegde dan de 36-jarige man maar ook fraude pleegde met persoonsgebonden budgeten (PGB).

De zaak kwam aan het licht toen bleek dat op twee adressen spullen werden bezorgd die met valse creditcardgegevens waren aangeschaft. Het gaat in totaal om circa 450 pakketjes die op de twee adressen zijn bezorgd.

De 36-jarige verdachte was hier volgens de officier van justitie van juni 2009 tot en met juli 2012 bij betrokken en de andere twee verdachten vanaf 2011. De bestellingen werden onder een valse naam gedaan.

Uit onderzoek bleek dat de producten die bezorgd werden, vervolgens weer op Marktplaats werden verkocht. Zo werd op de dag dat er een speakerset van €799,- werd bezorgd, een advertentie op de verkoopsite geplaatst waarin de speakerset voor €600,- werd aangeboden. De politie kocht het set van de 36-jarige verdachte.

Zoeking

Uiteindelijk deed de politie op de twee adressen waar de pakketten werden geleverd, een zoeking. De politie trof computers aan en onder andere facturen die wezen op fraude.

Ook vond de politie administratie waarin werd bijgehouden met welke valse naam en welk e-mailadres en welke misbruikte kaartgegevens er bestellingen werden gedaan.

Tijdens de zoeking nam de politie veel goederen in beslag: zowel goederen die afkomstig waren van fraude als waardevolle spullen. Mocht de rechter oordelen dat de verdachten het geld dat zij hebben verdiend aan de illegale praktijken, moeten terugbetalen, dan kunnen de waardevolle spullen die in beslag zijn genomen worden verkocht zodat zeker kan worden gesteld dat dit geld betaald wordt.

Fraude PGB

In de zaak waarbij werd gefraudeerd met PGB, werden in zes gevallen stukken vervalst. Zo werd geld gevraagd voor zorg die verleend zou zijn aan een persoon die niet meer in leven bleek te zijn.

De officier van justitie spreekt van een langdurige periode waarbij er veelvuldig is gefraudeerd. De officier vindt daarom een onvoorwaardelijke straf naast een voorwaardelijke straf passend, om te voorkomen dat de verdachte weer de fout ingaan. Er volgt nog een ontnemingsprocedure om het geld dat de verdachten verdiend hebben aan de fraude af te nemen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^