OM eist gevangenisstraffen van 5 jaar tegen twee directeuren en 3 jaar tegen een leidinggevende medewerkster van uitzendbureau dat Filipijnse matrozen tewerkstelt

Het Openbaar Ministerie heeft op 1 december bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen geëist van 5 jaar tegen twee directeuren en 3 jaar tegen een leidinggevende medewerkster van het uitzendbureau Gyron Crew dat Filipijnse matrozen tewerkstelt in de binnenvaart.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan mensenhandel en uitbuiting. Het OM eiste een geldboete van een miljoen euro tegen het frauduleuze bedrijf. Van de geëiste straf tegen de vrouw is zes maanden voorwaardelijk.

Het uitzendbureau maakte gebruikt van twee verschillende arbeidsovereenkomsten. Een met een hoog loon in euro’s en een ander met een veel lager loon in Amerikaanse dollars. De contracten met het hoge loon werden gebruikt om in Nederland tewerkstellingsvergunningen te verkrijgen. In de praktijk kregen de Filipijnen het lage loon van een paar honderd dollar uitbetaald. Enkele honderden Filipijnse bemanningsleden zijn op deze wijze in de jaren 2009 tot en met 2011 aan boord van de Nederlandse binnenvaart tewerkgesteld.

Misleiden

Naar het oordeel van het OM hebben de verdachten over de ruggen van de Filipijnse matrozen de Nederlandse wet- en regelgeving zoveel mogelijk ontdoken met als enig doel zoveel mogelijk geld te verdienen. “Er is goed over nagedacht om de criminele constructie in meerdere landen op te zetten en die strak en structureel uit te voeren. Het doel was het hele traject wazig te maken en de autoriteiten en matrozen te misleiden”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

De officieren van justitie schetsten de rechtbank de grote belangstelling op de Filipijnen voor overzeese arbeid. Een belangrijke drijfveer om werk in het buitenland te zoeken is de zorg voor de familie. Daarmee zijn Filipijnen ook kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting.

Keurslijf

Gyron Crew wierf matrozen in Manilla voor een baan in de Nederlandse binnenvaart. Bemanningsleden werden overgevlogen naar Schiphol en vrijwel direct overgebracht naar een binnenvaartschip. Zij bleven gemiddeld zes tot negen maanden aaneengesloten aan boord. In de ogen van het OM werden de matrozen in een keurslijf gedwongen. Ze maakten zeer lange werkdagen, kregen nauwelijks tot geen verlof of vrije tijd en werden structureel onder het minimumloon betaald.

Door het OM is ook een ontnemingsvordering van 7 miljoen euro ingediend bij de rechtbank.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^