OM verwijt vader en dochter van witwassen

Het Openbaar Ministerie verwijt een 68-jarige man uit Rotterdam en een 40-jarige vrouw uit ’s-Gravenhage, vader en dochter, witwassen. Ook wordt het bedrijf waar het tweetal een bestuurdersfunctie vervulde vervolgd voor hetzelfde feit. De bedragen die zijn witgewassen zijn gebruikt voor het bekostigen van twee woningen en een bedrijfspand. Deze week moest het tweetal zich voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden. Het OM eiste een gevangenisstraf van 3 weken en taakstraffen tot 140 uur. Bovendien is er beslag gelegd op de drie panden.

Familievermogen zonder oorsprong

In 2014 stelde de Belastingdienst een onderzoek in naar het bedrijf van de verdachten. Het bedrijfspand is in juni 2009 gekocht voor 2,1 miljoen euro. Uit informatie bleek dat een deel van de financiering (in totaal 751.164 euro) voor dit pand afkomstig was van een familielid van de verdachten. Dit familielid, woonachtig in Suriname, beschikte zelf niet over inkomsten die de hoogte van het bedrag konden verklaren. Op een Nederlandse bankrekening van deze man was bijna 1,2 miljoen aan contante opnames gedaan. De Surinaamse Belastingdienst onderzocht de herkomst van het geld. Dit zou afkomstig zijn uit familievermogen maar kon door het familielid niet worden aangetoond.

Onverklaarbaar vermogen

Op de bankrekeningen van de twee verdachten zijn diverse contante stortingen gedaan door het familielid waarvan de herkomst onduidelijk is. De FIOD heeft deze geldstromen onderzocht en de aangiften inkomstenbelasting 2007 tot en met 2012 bekeken. Uit dit onderzoek blijkt een vermoeden dat deze gelden en daardoor de met deze gelden aangekochte panden afkomstig zijn van onbekende misdrijven.

Witwassen tast integriteit van economisch verkeer aan

De officier van justitie: “Witwassen tast de integriteit van het financiële en economische verkeer in ernstige mate aan. De hoeveelheid witgewassen geld is in dit geval zodanig groot dat die bedreiging ook reëel moet worden geacht. De ervaring leert bovendien dat witwassen vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit,” aldus de officier van justitie. Het OM eist een gevangenisstraf van 3 weken en een werkstraf van 140 uur (te vervangen voor een hechtenis van 70 dagen) tegen de Rotterdammer en een gevangenisstraf van 3 weken en een werkstraf van 100 uur (te vervangen door een hechtenis van 50 dagen) tegen de vrouw uit ’s-Gravenhage.

Beslaglegging op panden

Op de drie panden is beslag gelegd door het OM. Het OM vraagt de rechtbank om een verbeurdverklaring voor het bedrijfspand aan de Galvanistraat in Rotterdam. Als de rechter deze eis overneemt, betekent dit dat de Staat het pand verkoopt, de openstaande schuld aan de bank wordt afgelost en de resterende waarde naar de Staat gaat.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^