Onderzoek Berenschot: rechtbank moet investeren in transparante communicatie en een open cultuur

Het onderzoeksrapport van Berenschot naar de cultuur van de rechtbank Noord-Nederland en de gang van zaken bij een vijftal gebeurtenissen uit 2019 laat zien dat de rechtbank moet investeren in transparante communicatie en een open cultuur, waarbij een voorbeeldrol verwacht wordt van bestuur en leidinggevenden. Het al vele jaren bestaande gevoel van sociale onveiligheid moet doorbroken worden door het eerlijk en open delen van informatie met elkaar, het praten met elkaar in plaats van over elkaar en het delen van onderlinge verwachtingen. Daarnaast concludeert Berenschot dat er binnen de rechtbank geen cultuur bestaat van elkaar aanspreken op ongewenst gedrag, wat bij velen een gevoel van sociale onveiligheid creëert. Er is volgens Berenschot echter geen sprake van een 'angstcultuur'. 

Berenschot onderzocht ook vijf voorvallen die in 2019 speelden en leidden tot een escalatie van de situatie. Over deze vijf voorvallen moet met dit rapport nu zo snel mogelijk volledige helderheid worden verschaft. Het bestuur van de rechtbank is in 2019 bij enkele voorvallen tekortgeschoten in de omgang met en communicatie naar individuele medewerkers en de rest van de organisatie. Dit heeft de al bestaande sociale onveiligheid binnen de rechtbank verder vergroot.

Berenschot treft een diep in de organisatie geworteld wantrouwen aan, waarvan de oorsprong al veel verder terug in de tijd ligt. De meeste medewerkers hebben wel een goede werkrelatie met hun direct leidinggevende, zijn trots op hun werk en voelen zich verwant met hun 'eigen' locatie, maar niet of veel minder met de rechtbank Noord-Nederland. Daarnaast overheerst onderling een sterke juridische cultuur, waarbij het gesprek vooral gaat over het volgen van de juist regels en procedures. 

Berenschot adviseert door te gaan met het bouwen aan een veilige en professionele cultuur binnen de rechtbank, waarbij iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft en een bijdrage moet leveren. Het helpt daarbij om een streep onder het verleden te zetten en de strijdbijl te begraven, aldus Berenschot.

De komende dagen lichten de onderzoekers van Berenschot hun rapport toe in Assen, Groningen en Leeuwarden. Nadat alle collega's in staat zijn gesteld te reageren op het onderzoek, in één van bijeenkomsten of via een speciaal e-mailadres, zal het bestuur de balans opmaken. Uiterlijk eind juni komt het bestuur met een voorstel voor de totstandkoming van een gezamenlijk plan van aanpak, in samenwerking met OR en anderen, om verder invulling te geven aan de aanbevelingen in dit rapport. Daarna is het aan alle medewerkers van de rechtbank om hiermee aan de slag te gaan.

,
Print Friendly and PDF ^