Organisatie illegaal gokken opgerold, hoofdverdachten voor de rechter
/In de eerste maanden van dit jaar zijn in totaal 26 mensen aangehouden in een onderzoek naar illegaal gokken op Rotterdam Zuid. Van vijf hoofdverdachten, van wie het vermoeden bestaat dat zij voor licenties zorgden, de apparatuur plaatsten en de juiste software leverden, moeten er twee op 11 mei voor het eerst voor de rechter verschijnen. De gemeente bekijkt welke maatregelen nodig zijn ten aanzien van de panden waar illegaal werd gegokt. Het onderzoek naar illegaal gokken maakt onderdeel uit van de gezamenlijke aanpak van politie, OM, gemeente en Belastingdienst om drempels op te werpen voor criminele activiteiten in Rotterdam Zuid. Onder meer omdat het vermoeden bestaat dat via deze weg crimineel geld wordt witgewassen. Voor de bestrijding van illegaal gokken wordt nauw samengewerkt met de Kansspelautoriteit. De zaak wordt woensdag nog niet inhoudelijk behandeld.
Onderzoek
Het onderzoek kwam eind 2015 aan het rollen nadat bij de politie signalen uit de wijk binnenkwamen. Toen bij een doorzoeking in een pand in Rotterdam ongeveer 86.000 euro contant en administratie in beslag werd genomen, ontstond het vermoeden dat er op grotere schaal illegaal werd gegokt. Dit vermoeden werd versterkt door een reguliere controle in december, waarbij meerdere illegale gokzuilen werden aangetroffen. In februari hield de politie drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 33 tot 44 jaar aan op verdenking van betrokkenheid bij deze criminele organisatie, het faciliteren van illegaal gokken en witwassen. In één geval was er ook sprake van wapenbezit, deze verdachte – een 44-jarige man - zit nog vast. Samen met een 39-jarige medeverdachte staat hij pro forma op zitting. Een vijfde hoofdverdachte is nog voortvluchtig, hij staat internationaal gesignaleerd.
Bestuurlijke rapportages
Na de aanhouding van de hoofdverdachten zijn ook 22 ondernemers aangehouden. In hun onderneming stonden een of meer illegale gokzuilen. Het gaat om horecagelegenheden, maar ook een kapper, in onder andere Rotterdam, Dordrecht, Vlaardingen, Ridderkerk, Den Haag, Zwijndrecht en Zwolle. De hoofdverdachten zouden met hun medewerking gokzuilen hebben geplaatst, en die voorzien van de juiste software en licenties om zonder vergunning te kunnen gokken op sportwedstrijden, voornamelijk voetbal. Op afstand zorgden ze voor beheer, bijvoorbeeld het oplossen van problemen, vernieuwen van licenties of verhogen van limieten, en periodiek werd de winst opgehaald. Over de 22 ondernemingen is door het onderzoeksteam een bestuurlijke rapportage opgemaakt. De gemeente kan naar aanleiding daarvan besluiten om een pand te sluiten, een boete op te leggen of de vergunning in te trekken. Naar aanleiding van de actie in december zijn op Rotterdam Zuid begin dit jaar al twee horecagelegenheden gesloten.
Witwassen
Online gokken via een gokzuil is illegaal. Het is oncontroleerbaar, gokkers hebben dus geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.
In dit onderzoek werd in één geval een maandomzet van €81.000,- gezien. Over de zes weken die het onderzoeksteam tot nu toe in beeld heeft gebracht, zou in totaal een winst van ongeveer 1 miljoen zijn buitgemaakt. Ook de ondernemingen waar de gokzuilen stonden verdienden een percentage van de winst. De Belastingdienst doet verder onderzoek naar de inkomsten van de ondernemingen. Het OM heeft bij de aanhoudingen vier dure personenauto’s in beslag genomen omdat die mogelijk zijn betaald met crimineel geld.
Bron: OM