Pilot Serious Crime Taskforce nieuwe stap in Publiek-Private Samenwerking

In het kader van de publiek private samenwerking is er door een aantal banken (ING, ABN Amro, Rabobank en de Volksbank) en overheidsinstellingen (OM, politie, FIOD en FIU-NL) een Convenant Pilot Serious Crime Taskforce afgesloten. Het doel van de pilot is samenwerking tussen Convenantpartners mogelijk te maken ten behoeve van het voorkomen en opsporen van Serious Crime. Dit in het belang van de bescherming van de integriteit van de financiële sector.

Een sleutelrol bij ‘ondermijnende criminaliteit’, waaronder tevens witwassen wordt verstaan, is weggelegd voor de zgn. ‘brokers’. Dit betreft een relatief kleine groep zeer invloedrijke personen die (contacten voor het verlenen van) criminele diensten aanbiedt aan andere criminelen. Daarnaast heeft de criminele industrie de legale bovenwereld nodig om criminele activiteiten te kunnen voortzetten via logistieke en financiële stelsels. De zgn. ‘brokers’ zijn personen in de bovenwereld die hiervoor worden ingeschakeld. ‘Brokers’ blijven doorgaans buiten het zicht van de opsporing. Door middel van zicht op geldtransacties kan zicht worden verkregen op personen achter de geldstromen. Door een aanpak op witwassen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme kan de onderliggende criminaliteit worden aangepakt.

De private partijen beschikken over transactiegegevens die betrekking hebben op (rechts)personen, welke (rechts)personen door de private partijen in verband kunnen worden gebracht met (de financiering van) Serious Crime. Door het gericht verstrekken van beperkte Informatie door de private partijen over de Brokers worden de private partijen waar mogelijk beter in staat gesteld om binnen de eigen systemen en in samenwerking met elkaar dergelijke relevante transacties te identificeren, deze in kaart te brengen en als de door deze personen uitgevoerde geldtransacties zo nodig als ongebruikelijk te kwalificeren en te melden aan FIU-NL, zoals wettelijk verplicht. Dit kan de private partijen bovendien mogelijk in staat stellen om (aanvullende) maatregelen te nemen om de integriteit van de sector te versterken. Voor de private partijen kunnen deze meldingen essentieel zijn bij het voorkomen en opsporen van Serious Crime en de financiering daarvan.

Binnen de Serious Crime Taskforce wordt aldus tussen Convenantpartners relevante Informatie gedeeld. Onder informatie wordt verstaan “gegevens, waaronder Persoonsgegevens en/of Politiegegevens, die in het kader van dit Convenant door een Convenantpartner worden verstrekt aan een andere Convenantpartner”. Deze Informatie wordt gedeeld en verder verwerkt uitsluitend met als doel Serious Crime en de rol van de brokers hierin te identificeren, op te sporen en tegen te gaan.

Meer informatie:


Print Friendly and PDF ^