Richtlijnen voor het opstellen van een Intern Nalevingsprogramma voor Strategische en Foltergoederen, Technologie en Sancties

Door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in nauwe samenwerking met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van de Douane (CDIU) ‘Richtlijnen voor het opstellen van een Intern Nalevingsprogramma voor Strategische en Foltergoederen, Technologie en Sancties’ opgesteld en gepubliceerd. Het biedt een leidraad voor de implementatie van een Internal Compliance Programme (ICP), om de verantwoordelijkheid voor naleving van geldende wet- en regelgeving binnen een bedrijf te regelen. In eerste aanleg is dit document bedoeld voor exporteurs van strategische en sanctiegoederen. Tevens kan dit een handig instrument zijn voor exporteurs van strategische technologie.

Het Nederlands exportcontrolebeleid is gebaseerd op internationale afspraken en verplichtingen die op basis van Europese wet- en regelgeving op nationaal niveau zijn geïmplementeerd. Nederland heeft verschillende verdragen getekend en is aangesloten bij de internationale exportcontrole-regimes, die zich ten doel hebben gesteld de wereldwijde verspreiding van bepaalde ‘gevoelige’ goederen te reguleren. De bij deze regimes aangesloten landen maken afspraken over het exportcontrolebeleid en er worden controlelijsten opgesteld. Onder gevoelige goederen worden zowel dual-use als militaire goederen verstaan.

De verantwoordelijkheid voor een verantwoorde exportcontrole ligt zowel bij het bedrijfsleven als de bevoegde autoriteiten. Het toezicht op de exportcontrole van strategische goederen is belegd bij de Nederlandse overheid. Uitgebreide informatie hierover is te vinden in het Handboek strategische goederen1. Een belangrijk instrument bij het vormgeven van die verantwoorde export is een ICP.


Print Friendly and PDF ^