Vacature Hoge Raad: Medewerker(s) wetenschappelijk bureau sectie straf (36 uur)
/De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. De Hoge Raad beoordeelt als cassatierechter of de rechter in vorige instantie het recht goed heeft uitgelegd en toegepast. De Hoge Raad heeft ook andere wettelijke instrumenten ter beantwoording van rechtsvragen. Zo draagt de Hoge Raad bij aan de rechtseenheid, de rechtsvorming en de rechtsbescherming. De juridische taken van de Hoge Raad hebben een belangrijke maatschappelijke dimensie. De Hoge Raad is in de uitoefening van zijn taken dienstbaar aan het staatsbestel en de samenleving. Van de Hoge Raad maken naast de raad ook het parket en de directie bedrijfsvoering deel uit. De leden van het parket brengen rechtsgeleerde adviezen uit. Het parket is onafhankelijk en staat onder leiding van de procureur-generaal. De directie bedrijfsvoering is verantwoordelijk voor de organisatorische processen en personele ondersteuning binnen de Hoge Raad, waaronder de wetenschappelijke, juridische en administratieve ondersteuning van de leden van raad en parket en de organisatie van de in- en externe communicatie.
Functie-inhoud
Werken voor het wetenschappelijk bureau is een hoogwaardige juridische functie. Je werkt voor een van de raadsheren of advocaten-generaal van de strafkamer van de Hoge Raad respectievelijk het daaraan verbonden parket. De kern van het werk is het schrijven van concept-conclusies of concept-uitspraken op basis van het daarvoor benodigde, door jou verrichte, juridisch onderzoek. In voorkomende gevallen stel je notities op over zaaksoverstijgende (rechts)vragen.
De door jou opgestelde stukken bespreek je met de advocaat-generaal of raadsheer voor wie je werkt. Zo ben je nauw betrokken bij de totstandkoming van de conclusies of arresten over de diverse, belangrijke rechtsvragen die aan de Hoge Raad worden voorgelegd. Uitgangspunt is dat je tijdens het dienstverband bij het wetenschappelijk bureau een periode voor de strafkamer en een periode voor het parket werkzaam bent. Vermelding verdient dat je binnen het wetenschappelijk bureau samenwerkt met een team van getalenteerde, strafrechtelijk geïnteresseerde collega’s met uiteenlopende professionele achtergronden. Dat maakt het wetenschappelijk bureau een inspirerende werkomgeving. Binnen de organisatie heerst een informele en betrokken sfeer.
In de zaken die binnen de sector strafrecht worden behandeld, komen alle facetten van het strafrecht aan de orde. Daarbij gaat het ook om zaken met een internationaal karakter (uitlevering, EOB) en kwesties van civielrechtelijke aard (schadevergoeding aan slachtoffers). In de komende jaren zal ook bijzondere aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen rondom het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering. Het wetenschappelijk bureau vervult daarbij een belangrijke rol om die ontwikkelingen te volgen en de betekenis daarvan voor het werk van de cassatierechter te duiden.
Functie-eisen
Je hebt een voltooide opleiding Nederlands recht en beschikt over kennis van en inzicht in het strafrecht. De Hoge Raad is geïnteresseerd in zowel sollicitanten met relevante praktijkervaring (bijvoorbeeld als advocaat(-stagiaire) of als jurist bij een rechtbank of gerechtshof), als kandidaten met een andere, bijvoorbeeld wetenschappelijke, achtergrond.
Bijzonderheden
Medewerkers van het wetenschappelijk bureau zetten veelal na vijf à zes jaar een vervolgstap in hun carrière. Om die reden ontstaan geregeld - ook nu dus weer - nieuwe vacatures binnen ons wetenschappelijk bureau. Onze collega’s vervolgen hun loopbaan onder meer als rechter, universitair (hoofd)docent, officier van justitie, advocaat of als wetgevingsjurist.
Om de door hen gewenste vervolgstappen te realiseren, stimuleert de Hoge Raad medewerkers van het wetenschappelijk bureau zich zowel persoonlijk als vakinhoudelijk te verbreden en te verdiepen. Zo is er in overleg de mogelijkheid om gedurende het dienstverband naast het werk cursussen te volgen, te publiceren, op te treden als rechter-plaatsvervanger of andere in- of externe nevenactiviteiten te vervullen.
Salaris
Salariëring vindt plaats conform CAO Rijk. Afhankelijk van het aantal jaar werkervaring zal inschaling plaatsvinden in schaal 11 met een maximum salaris van € 5.503,00 bruto per maand bij een volledige werkweek. Bij zes jaar relevante juridische werkervaring (waarvan ten minste één jaar bij de Hoge Raad) en bij goed functioneren kan een bevordering naar schaal 12 plaatsvinden met een maximum salaris van € 6.227,00 bruto per maand. Tevens biedt de Hoge Raad der Nederlanden goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals betaald ouderschapsverlof, vervoersplan en de mogelijkheid om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen middels een Individueel Keuzebudget (IKB).
Informatie
Inlichtingen over de functie en sollicitatieprocedure kunnen worden ingewonnen bij de coördinatoren van het wetenschappelijke bureau, mevrouw mr. T.M. (Tessa) de Groot , e-mail
T.deGroot@hogeraad.nl (070-3611442) of de heer mr. B.P.L. (Benjamin) de Vries, e-mail B.deVries@hogeraad.nl (070-3611266). Voor informatie over de Hoge Raad, het parket en het wetenschappelijk bureau kun je ook terecht op de website www.hogeraad.nl.
Interesse
Belangstellenden kunnen hun sollicitaties, inclusief curriculum vitae en cijferlijst, tot maandag 2 oktober 2023 sturen naar vacature@hogeraad.nl, t.a.v. het hoofd wetenschappelijke, juridische en administratieve ondersteuning de heer W.R. Noordhoek Hegt, onder vermelding van vacature WB straf. Het bijvoegen van één of enkele door jou geschreven juridische stukken wordt gewaardeerd.
De sollicitatiegesprekken zullen in beginsel worden gevoerd op donderdag 12 oktober 2023.
Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.