Verdachten veroordeeld voor hypotheekfraude
/De Rechtbank Gelderland veroordeelt een 59-jarige man uit Arnhem voor oplichting en valsheid in geschrift. Dit deed hij onder andere door het opmaken van valse stukken voor hypotheekaanvragen. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Daarnaast moet de man een taakstraf van 240 uur verrichten. Een 66-jarige man uit het Duitse Goch maakte valse documenten op die door de Arnhemmer werden gebruikt om de hypotheekaanvraag te ondersteunen. Hij krijgt - naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden – een taakstraf van 220 uur opgelegd.
De rechtbank vindt bewezen dat de Arnhemmer van april 2013 tot en met december 2014, samen met anderen, hypotheekverstrekkers heeft opgelicht. Hij verzorgde binnen zijn assurantiekantoor hypotheekaanvragen voor een aantal mensen, onder wie zijn stiefdochter en haar partner. Daarbij zijn valse werkgeversverklaringen, arbeidsovereenkomsten en loonstroken ingeleverd. Deze valse stukken moesten het beeld wekken dat sprake was dienstverbanden met een inkomen dat hoog genoeg was. Het waren fictieve dienstverbanden. Op basis van de valse stukken hebben de hypotheekverstrekkers geldleningen verstrekt van in totaal ongeveer 800 duizend euro. Die leningen zouden niet zijn verstrekt als de hypotheekverstrekkers op de hoogte waren geweest van het werkelijke (te lage) inkomen van de aanvragers.
Fictieve dienstverbanden
Een andere Nederlandse man uit het Duitse Goch werkte aan deze schijnconstructies mee door te doen alsof hypotheekaanvragers in één van zijn bedrijven werkten. Voor deze fictieve dienstverbanden maakte hij valse werkgeversverklaringen, arbeidsovereenkomsten en loonstroken op. Hij verstrekte deze aan de man uit Arnhem. Ook gaf de man uit Goch een valse factuur voor verbouwingskosten aan de man in Arnhem. Op basis van deze factuur werd een bouwdepot uitgekeerd. De verbouwing heeft nooit plaatsgevonden. Volgens de rechtbank maakte de man uit Goch zich schuldig aan valsheid in geschrift.
Vertrouwen beschaamd
De mannen hebben het vertrouwen beschaamd dat hypotheekbanken moeten kunnen hebben in de documenten die bij een hypotheekaanvraag worden overgelegd. De rechtbank rekent dit de mannen aan.
Geld terugbetalen
Bij het bepalen van de hoogte van de straf van de Arnhemmer houdt de rechtbank er rekening mee dat hij geen strafblad heeft. Omdat de man geld heeft verdiend met de strafbare feiten, moet hij aan de Staat een bedrag van 11.900 euro betalen.
Bij de strafoplegging van de man uit Goch houdt de rechtbank er rekening mee dat de man na 2014 nog is veroordeeld voor drugsdelicten.
Stiefdochter en partner ook veroordeeld
De rechtbank veroordeelt ook de stiefdochter van de man uit Arnhem en haar partner voor het medeplegen van oplichting en valsheid in geschrift. Zij krijgen voorwaardelijke werkstraffen van respectievelijk 160 uur en 80 uur opgelegd. De rechtbank houdt er rekening mee dat zij nog jong waren en dat de man uit Arnhem hen heeft meegetrokken in zijn schimmige zaken. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de stiefdochter geld heeft verdiend aan de strafbare feiten. De rechtbank wijst daarom de ontnemingsvordering van de officier van justitie af.
De rechtbank houdt er in alle strafzaken rekening mee dat de behandeling van de zaken te lang op zich heeft laten wachten.