Zes verdachten aangehouden voor stelselmatige PGB fraude
/De directie Opsporing van de Inspectie SZW (ISZW) heeft afgelopen vrijdag zes verdachten aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). De ISZW heeft vier woningen en één bedrijf in Zuid-Limburg en een stacaravan in de omgeving van Rotterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op diverse vermogensbestanddelen waaronder voertuigen en onroerend goed, omdat misdaad niet mag lonen. Het wederrechtelijke voordeel voor de verdachten wordt geschat op vele honderdduizenden euro's.
De verdachten zijn drie mannen en drie vrouwen tussen 29 en 64 jaar oud. Zij zijn of waren werkzaam voor een onderneming die zich uitgeeft als een bemiddelingsbureau in de zorg. Het vermoeden bestaat dat de verdachten via het bemiddelingsbureau jarenlang hebben gefraudeerd door op de PGB verantwoordingsformulieren meer zorguren op te geven dan daadwerkelijk werden verleend. Op de formulieren hebben verdachten vermoedelijk namen van zorgverleners ingevuld, die geen of weinig zorg hebben verleend, maar op kantoor bij het bemiddelingsbureau werkten.
Het onderzoek startte naar aanleiding van een onderzoek door CZ Zorgkantoor. De ISZW werkt in dit onderzoek samen met de afdeling Opsporing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit omdat het bemiddelingsbureau behalve van fraude, ook wordt verdacht van het onbevoegd verrichten van medische handelingen. Het onderzoek naar deze verdenking doet IGZ onder leiding van het Arrondissementsparket Limburg.
Defensie ondersteunde de doorzoekingen met specialistische zoekteams. Bij de doorzoeking in een garagebox is munitie, een stroomstootwapen en vermoedelijk drugs aangetroffen. De Politie heeft die in beslag genomen.
Speciaal PGB-fraude team
Het fraude onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om PGB fraude aan te pakken. Het team is operationeel sinds 1 januari 2013 bij de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.
Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Fraude met PGB ondermijnt de verzorgingsstaat.
Bron: OM