Cryptodienstverleners kunnen vergunning aanvragen bij AFM

Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april 2024 een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Indien goedgekeurd kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december 2024 worden gebruikt. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt per 30 december 2024 in werking. Vanaf die datum kunnen partijen die over een CASP-vergunning of -notificatie beschikken op de Europese markt cryptoactivadiensten aanbieden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Actualiteitencursus Bestuurlijke Boete

Tijdens deze Actualiteitencursus Bestuurlijke Boete wordt u in een middag bijgepraat over de actualiteiten van de bestuurlijke boete. Het gaat om trends in wetgeving en jurisprudentie van in het bijzonder de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en Europese rechtspraak. Daarbij is bijzondere aandacht voor deelnemingsvormen, lex certa, (onrechtmatig) bewijs, verwijtbaarheid, de hoogte van de boete (evenredigheidsbeginsel) en het bestuursprocesrecht, en cumulatie van sancties. De cursus is interactief bedoeld. Tijdens deze sessie worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen voor te leggen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanpak greenwashing: Consumenten beter beschermd tegen misleidende duurzaamheidsclaims

Consumenten krijgen betere duurzaamheidsinformatie over producten en diensten. Nu vindt er nog regelmatig misleiding plaats, omdat diverse duurzaamheidsclaims als ‘groen’ of ‘milieubewust’ niet of onvoldoende zijn onderbouwd. Deze nieuwe regels voor betere consumentenbescherming (Empowering the Consumer for the Green Transition) gelden vanaf medio 2026 overal in de EU.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak oplichting Gemeente Utrecht

Rechtbank Midden-Nederland 4 april 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:2039

Uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting volgt dat het bedrijf van verdachte van de gemeente cursussen mocht aanbieden die door de afnemers betaald konden worden met de U-pas. De rechtbank heeft echter niet kunnen vaststellen welke regels en afspraken er tussen (het bedrijf van) verdachte en de gemeente zijn gemaakt met betrekking tot het aanbieden van cursussen en bovendien is niet gebleken dat verdachte deze afspraken heeft geschonden, laat staan dat dit zou zijn gebeurd met het oogmerk zich wederrechtelijk te bevoordelen zoals voor oplichting is vereist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overzicht antiwitwaswetgeving 2023

Antiwitwaswetgeving is een actueel onderwerp. Wetgeving op dit gebied verandert voortdurend. In een recent artikel in het Tijdschrift Ondernemingsrechtpraktijk wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 op het gebied van antiwitwaswetgeving, voor zover dat van belang is voor Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^