FIOD Jaarverslag 2023: 'Geheimhoudergegevens filteren is een uitdaging'

Vorige week is het FIOD Jaarverslag 2023 gepubliceerd. Daarin valt te lezen dat het filteren van geheimhoudergegevens een uitdaging is. Wel werkt de FIOD intensief mee aan het vinden van oplossingen die het verschoningsrecht niet aantasten.

β€œIn strafrechtelijke onderzoeken van de FIOD wordt steeds vaker beslag gelegd op grote hoeveelheden digitale gegevens. Het komt geregeld voor dat tijdens een onderzoek blijkt dat hier geheimhouders-gegevens tussen zitten die onder het verschoningsrecht kunnen vallen. Het verschoningsrecht waarborgt dat iedereen in vrijheid met een geheimhouder, zoals een advocaat, notaris of arts moet kunnen communiceren. Voor strafrechtelijke onderzoeken betekent dit dat geen kennis mag worden genomen van of beschikt mag worden over gegevens afkomstig van geheimhouders die onder het verschoningsrecht vallen.

In de praktijk is vaak niet duidelijk waar die gegevens zich bevinden en om hoeveel gegevens het gaat. Met name in onderzoeken van de FIOD doet dit zich vaak voor. Voordat het strafrechtelijke onderzoek aan de digitale gegevens kan beginnen, moeten daarom eerst de geheimhouders-gegevens eruit worden gefilterd. In de wet is niet vastgelegd hoe die filtering praktisch moet plaatsvinden en wat hierin de rollen en verantwoordelijkheden van het OM, de rechtercommissaris (onderzoeksrechter), de advocaat en de opsporingsdiensten zijn. Ook jurisprudentie uit 2023 schept hier nog geen volledige helderheid in. Bovendien is filtering technisch complex en tijdrovend. Daarom werkt de FIOD intensief mee aan het vinden van oplossingen die het verschoningsrecht niet aantasten. Dat doen we samen met alle partijen in de strafrechtketen, onder leiding van de Directie strafrechtketen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. We zetten dit overleg voort tot er een goede en uitvoerbare werkwijze is.”

Print Friendly and PDF ^