Column: Het zorgkantoor als benadeelde partij in PGB-fraudezaken

Door Merel Pontier (DSW)

Op 12 oktober 2017 heeft de Rechtbank Den Haag de vordering benadeelde partij van DSW Zorgkantoor niet-ontvankelijk verklaard, omdat er volgens de rechtbank geen directe schade zou zijn geleden door het zorgkantoor. Hoewel de verdachten zijn veroordeeld voor grootschalige fraude met PGB-gelden die door DSW Zorgkantoor zijn uitgekeerd, acht de rechtbank het niet zonder meer bewezen dat DSW Zorgkantoor ook daadwerkelijk schade heeft geleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Witwassen van bitcoins

Door mr Dorine Stahlie, coördinator bij het Anti Money Laundering Centre (AMLC)

Terugkijkend op 2017 kunnen we op het gebied van witwasjurisprudentie constateren dat het tegen het einde van het jaar pas echt interessant werd. De ene na de andere uitspraak op het gebied van het witwassen van bitcoins zag het licht. Zowel criminelen die bitcoins verdienden met drugshandel, als handelaren die de criminele bitcoins vervolgens hielpen verzilveren, als money mules die de handelaar hielpen met de cash out, kwamen aan de beurt. Begin 2018 zet die trend door. Zo veroordeelde de rechtbank Midden-Nederland op 24 januari jl. een drugshandelaar die de opbrengst van zijn bitcoins heeft witgewassen tot 6 jaar gevangenisstraf. In deze column bespreek ik dit vonnis, alsmede enkele bijzonderheden uit eerdere uitspraken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: houd rekening met de ruisstrategie!

Door Muriël Rosing (Stibbe)

Op 9 januari jongstleden heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de inzet van de zogeheten “ruisstrategie” als opsporingsmethode. De strategie houdt in dat de politie een verdachte bewust van onjuiste informatie voorziet, in de hoop dat deze als gevolg daarvan een verklaring aflegt of handelingen verricht waaruit bruikbare informatie naar voren komt zoals het voeren van telefoongesprekken met derden of het uitvoeren van specifieke zoekslagen op internet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Schikken altijd een goede oplossing?

“MOL Europe B.V. betaalt 832.169 euro voor corruptie in Ghana en Ivoorkust”, zo luidt de titel van het persbericht van het Functioneel Parket dat op 12 januari 2018 op de website van het Openbaar Ministerie is geplaatst. Uit het persbericht volgt dat het Openbaar Ministerie het bedrijf MOL Europe B.V. verdenkt van niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. In datzelfde persbericht wordt verwezen naar een feitenrelaas met daarin een nadere uitwerking van de verdenking. De schikking die het Openbaar Ministerie met MOL Europe B.V. aanging op basis van een corruptieverwijt kan worden toegevoegd aan de lijst met schikkingen inzake corruptieverwijten, met daarop Vimpelcom Ltd/Silkway Holding B.V., SBM Offshore, Ballast Nedam, Pon’s Automobielhandel, Renault en Peugeot.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Meer geld voor handhaving door ISZW, bedrijven bereid u voor!

Door Marleen Velthuis & Vincent Lampers (Stibbe Amsterdam)

In het Regeerakkoord staat dat  de Inspectie SZW (ISZW) – fasegewijs – 50 miljoen euro per jaar extra budget zal krijgen voor de handhavingsketen. Een forse toename, zeker wanneer dit wordt afgezet tegen de huidige kosten van ongeveer 100 miljoen euro per jaar (Jaarverslag ISZW 2016).  Bedrijven zullen de toename aan inspectie-capaciteit gaan merken.

Read More
Print Friendly and PDF ^