AP: meer ransomware-aanvallen dan tot nu toe bekend

In 2023 zijn er in Nederland meer aanvallen met ransomware geweest dan tot nu toe algemeen bekend was. Dat blijkt uit de eerste ransomware-rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Over heel 2023 telt de AP zeker 178 geslaagde aanvallen. Omdat één aanval vaak meerdere organisaties tegelijk treft, loopt het totale aantal getroffen organisaties tot in de vele honderden. Persoonlijke gegevens van miljoenen mensen in Nederland werden geraakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Internetconsultatie voor wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders

Vanaf 24 oktober jl. is het mogelijk om te reageren op het wetsvoorstel waarmee aanbieders van cryptodiensten per 1 januari 2026 verplicht worden om de gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Het doel van het wetsvoorstel is om meer transparantie te creëren over het bezit van crypto’s, waardoor belastingontwijking- en ontduiking kan worden voorkomen. Voor bezitters van crypto’s verandert er door de maatregelen uit dit wetsvoorstel niets. Zij moeten namelijk al aangifte doen over het saldo van hun crypto’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorwaardelijke geldboete Tweede Kamerlid Van Houwelingen na beledigende tweet

Rechtbank Den Haag 21 oktober 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:16900

De rechtbank Den Haag heeft Tweede Kamerlid Van Houwelingen veroordeeld voor eenvoudige belediging. Hij plaatste op 24 september 2022 een bericht op Twitter met daarin een bewerkte foto van toenmalig minister Kuipers die een nazivlag hijst in het bijzijn van toenmalig minister Van Gennip. Met deze tweet heeft de verdachte aangezet tot onverdraagzaamheid. De verdachte heeft de tweet na plaatsing zelf verwijderd. De rechtbank legt hem een voorwaardelijk geldboete op van 450 euro. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden

Op 1 oktober jl. is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), beter te beschermen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. De wet voorziet in een juridisch kader voor het sneller en eenvoudiger informeren van bedrijven over digitale kwetsbaarheden, cyberdreigingen en -incidenten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Reflectie voorgestelde aanpassingen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

De Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer houdt zich momenteel bezig met de beoordeling van de voorgenomen wijzigingen op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). De voorgenomen wijzigingen staan in de hoofdlijnennotitie zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de aanbevelingen van de Commissie Jones-Bos, die in 2020 haar – wat premature – evaluatie uitvoerde en in 2021 publiceerde.

Read More
Print Friendly and PDF ^