Nederland telde 85 meldingen van misstanden omtrent Europese regels in 2023

In 2023 hebben 85 mensen een melding gedaan van een vermoeden van een misstand met betrekking tot Europese regels. De meeste meldingen gingen over de gezondheidszorg en de omgang met persoonsgegevens. De melders krijgen bescherming vanuit de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Sinds de invoering van de Wbk vorig jaar februari, kunnen vermoedens van overtreding van bepaalde regels die in de Europese Unie gelden – zogeheten schending van het Unierecht - worden gedaan bij toezichthouders die hier in de wet voor zijn aangewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders voorstander anoniem melden, maar onder duidelijke voorwaarden

Het Huis voor klokkenluiders juicht het toe dat het mogelijk wordt om anoniem een vermoeden van een misstand bij werkgevers te melden. Wel vindt het Huis dat een aantal voorwaarden moet worden gesteld aan de meldprocedure, de eisen waar de functionaris die met anonieme meldingen aan de slag gaat, aan moet voldoen en de manier waarop contact met de melder kan plaats vinden. Bovendien moet in de regelgeving rekening worden gehouden met de verschillen in mogelijkheden tussen grote en kleine organisaties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toezichts- en sanctiebevoegdheden uit Wet bescherming klokkenluiders niet houdbaar

Op basis van de artikelen 3a lid 3 onder e en 17i van de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) krijgt het Huis voor klokkenluiders nieuwe toezichts- en sanctietaken en bijbehorende bevoegdheden. Deze bepalingen zijn op dit moment (nog) niet in werking getreden. Er is onderzoek gedaan deze bevoegdheden door het bureau Pro Facto. Dat heeft recent geresulteerd in het adviesrapport van het Juridisch vooronderzoek naar enkele toezichts- en handhavingsbepalingen uit de Wet bescherming klokkenluiders. De hoofdconclusie is dat de toezichts- en sanctiebevoegdheden in de huidige vorm juridisch niet houdbaar zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Reactie Huis voor Klokkenluiders op Hoofdlijnenakkoord

Bijna een half jaar na de Tweede Kamerverkiezingen zijn de BBB, NSC, PVV en VVD tot een akkoord op hoofdlijnen gekomen. Ook op juridisch gebied hebben de rechtse partijen talrijke plannen, waaronder de versterking van de bescherming van klokkenluiders. Het Huis voor Klokkenluiders is hier blij mee, maar wat moet er dan veranderen? Wilbert Tomesen, voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders, deelt zijn visie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Samenwerkingsprotocol bevoegde autoriteiten uit de Wet bescherming klokkenluiders gepubliceerd

In de Wet bescherming klokkenluiders, die een jaar geleden in werking trad, zijn in totaal 9 bevoegde autoriteiten aangewezen als extern meldkanaal voor klokkenluidersmeldingen. Op 11 april ondertekenden zij een samenwerkingsprotocol met als doel om het melders makkelijker te maken een eventuele misstand veilig te kunnen melden. Het protocol is op 8 mei 2024 gepubliceerd in de Staatscourant

Read More
Print Friendly and PDF ^