Tegen een 46-jarige vrouw heeft het OM een geldboete van 5000 euro geëist, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een beroepsverbod voor de duur van twee jaar. Volgens het OM heeft de vrouw als verzorgende een man in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten door hem foute medicatie toe te dienen en hem tot tweemaal toe achter te laten in zijn woning. De man is als gevolg hiervan komen te overlijden.
In de ochtend van 11 januari 2012 zijn de verdachte en een stagiaire in de woning van het slachtoffer waar de verdachte de glucosewaarde van de man meet. Deze blijkt te laag te zijn. De verdachte geeft haar stagiaire zonder een arts te raadplegen de opdracht het slachtoffer insuline toe te dienen. Dit terwijl ze wist dat een lage bloedsuikerspiegel bij een diabetespatiënt tot een coma kan leiden. Vervolgens heeft ze de woning verlaten.
Niet aanspreekbaar
Later die ochtend is ze samen met haar stagiaire weer naar de woning gegaan nadat een bezorgde zoon van het slachtoffer haar had gebeld. Het slachtoffer reageert nergens op. De verdachte weigert een ambulance te bellen, ook nadat de stagiaire en de zoon daar nadrukkelijk om vragen. Het lukt haar niet om samen met de stagiaire het slachtoffer op te tillen. Hij valt en is nog steeds niet aanspreekbaar. Weer weigert de verdachte een ambulance te bellen. Ze legt het slachtoffer onder een deken in de gang en verlaat de woning. Enige tijd later overlijdt de man.
Onbevoegd
Volgens het OM heeft de verdachte in strijd met de beroepscode voor verzorgenden gehandeld, is zij niet bevoegd om insuline toe te laten dienen en is zij onvoldoende op de hoogte van de werking en risico’s van insuline.
Tekortgeschoten
De verdachte heeft het overlijden van het slachtoffer niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze was moeilijk bereikbaar voor de IGZ en politie en is naar Suriname vertrokken zonder een adres door te geven. Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat zij enorm is tekortgeschoten in de op haar rustende verantwoordelijkheid om als een goed verzorgende voor het slachtoffer te zorgen. Het gevolg daarvan is onomkeerbaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Bron: OM