Artikel: De invloed van 15 jaar Verdrag van Lissabon op de strafrechtspraktijk

Op 1 december 2024 viert het Verdrag van Lissabon zijn vijftiende verjaardag. In dit nummer staat de invloed van het verdrag in de strafrechtspraktijk in Nederland en breder binnen de EU centraal. Het Verdrag van Lissabon wijzigde het Verdrag betreffende de Europese Unie (hierna: VEU) en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (hierna: VWEU). Het VEU en het VWEU vormen samen de basis van het huidige EU-recht waarin de beginselen en doelstellingen van de EU, haar instellingen en het toepassingsgebied ervan zijn vastgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De vermenging van ideologie en criminaliteit bij cryptovaluta

Cryptocurrencies worden al meer dan tien jaar gebruikt voor een breed scala aan illegale activiteiten, met name als betaalmethode en doelwit voor diefstal en fraude. Sommigen binnen de cryptogemeenschap geven prioriteit aan privacy en financiƫle autonomie als kernwaarden, waarbij ze soms het criminele misbruik van cryptocurrencies over het hoofd zien. De auteurs merken echter op dat financiƫle motieven, zoals het runnen van winstgevende bedrijven, vaak een grotere rol spelen dan deze idealen. De ware motivaties voor het gebruik van cryptocurrencies zijn niet altijd duidelijk en in aansprakelijkheidszaken worden ideologische argumenten vaak aangehaald om acties te rechtvaardigen. Dit artikel onderzoekt de complexe relatie tussen ideologie en financieel gewin bij het gebruik van cryptocurrency.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dividendstripping revealed deel 1: Wat is (er mis met) dividendstripping

Dividendstripping, dat is saai en ingewikkeld, wie boeit dat nou? Nou ja, de auteur van een drieluik Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, Marion Kors, toch wel en eigenlijk ook al jaren. Met dividendstripping gaan blijkbaar miljoenen belastinggeld gemoeid. Afhankelijk van wie je het vraagt, wordt het dividendstrippen betiteld als legaal of als fraude. En dan ontstaat toch wel de wens om precies te willen weten hoe het zit. Deze bijdrage en twee hiernavolgende bijdragen zijn het resultaat van deze zoektocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Trade Based Money Laundering: uitdagingen en ontwikkelingen binnen de opsporing

Trade-Based Money Laundering (TBML) is een fenomeen waarbij activa van criminele oorsprong worden verplaatst en/of verborgen en/of gelaagd via handelstransacties. Politieorganisaties en andere partijen hebben de laatste tijd meer aandacht besteed aan dit probleem. Als handelsnatie is Nederland kwetsbaar voor deze vorm van witwassen. In dit artikel bespreekt de auteur de uitdagingen bij het detecteren van TBML. TBML is moeilijk te detecteren omdat het theoretisch alle goederen kan betreffen en verschillende manifestaties kent. Relevante informatie is verspreid over verschillende publieke en private instanties. Betalingen door derden en de frequente internationale component van TBML compliceren de detectie verder. Het uitwisselen van gegevens tussen de douane en de FIOD zou kunnen bijdragen aan snellere detectie van TBML-activiteiten. Het matchen van douanegegevens op internationaal niveau zou ook kunnen leiden tot eerdere detectie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Los van het geld: soevereinen en het financiƫle systeem

In mei 2023 meldde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat ongeveer 100.000 mensen in Nederland vatbaar zijn voor wat zij anti-institutionele complottheorieƫn noemen. Sommige individuen namen het idee over dat men 'soeverein' zou kunnen worden en alle banden met de overheid zou kunnen verbreken. Deze zelfverklaarde vorsten bouwen actief parallelle structuren op; niet alleen mentaal en institutioneel, maar ook financieel. In dit artikel onderzoeken de auteurs enkele van de financiƫle praktijken die door deze vorsten worden gepromoot en toegepast. Bovendien laten ze zien hoe hun ambities passen in een veel breder scala aan regelingen die worden aangeboden aan degenen die financieel onthecht willen raken.

Read More
Print Friendly and PDF ^