Artikel: Gepaste zorgvuldigheidsverplichtingen uit de CSDDD en de omzetting in Nederlandse wetgeving

In deze bijdrage wordt ingegaan op de gepaste zorgvuldigheid (human rights and environmental due diligence) zoals die vanaf 26 juli 2027 door de Corporate Sustainability Due Diligence Directive zal worden geëist van grotere ondernemingen. Er wordt besproken wat deze gepaste zorgvuldigheid inhoudt en welke stappen een onderneming in dat verband in de eigen bedrijfsvoering en in haar toeleveringsketens moet zetten. Vervolgens wordt bezien hoeveel speelruimte Nederland heeft bij de implementatie van deze richtlijn en wordt besproken hoe deze ruimte in het consultatievoorstel ter implementatie van de CSDDD is gebruikt. De CSDDD wordt in Nederland omgezet zonder een nationale kop. Wel zijn sommige bepalingen uit de CSDDD op een iets andere plek terechtgekomen. Hoewel een aantal aandachtspunten wordt besproken, is deze wijze van implementatie nuttig om in Europa een zoveel mogelijk gelijk speelveld te creëren. Daarna wordt meer in detail ingegaan op deze gepaste zorgvuldigheid en de voor juristen relevante aspecten daarvan, waaronder de wijze waarop die in contracten vorm moet krijgen, en de in dat verband in ontwikkeling zijnde Europese Model Clausules, en hoe die zich verhoudt met de ook in de CSDDD opgenomen verplichting tot herstel. Ten slotte wordt ingegaan op het raadplegen van belanghebbenden, hetgeen ook een belangrijke verplichting is in het verband met gepaste zorgvuldigheid onder de CSDDD.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: CSDDD, Corporate governance en Jadar-lithium

Besproken wordt welke ondernemingen aan CSDDD-verplichtingen onderworpen zullen zijn, welke materiële en procedurele zorgvuldigheidseisen voor deze ondernemingen gaan gelden, en welke gevolgen dit heeft voor de governance binnen de groep waarin de betrokken onderneming functioneert. De theorie wordt getoetst aan het project van Rio Tinto om in de Servische Jadar-vallei een lithiummijn te gaan openen, met aanzienlijke risico’s voor mens en milieu. De nationale wetgeving van EU-lidstaten ter implementatie van de CSDDD werpt haar schaduw vooruit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Vloed en eb van ESG

U heeft het vast wel eens op het strand gezien: nadat een grote golf is aangespoeld, stroomt het water met zo’n kracht weer de zee in, dat een volgende golf vroegtijdig wordt afgebroken en meegenomen door het terugstromende water. Dat beeld staat ons voor ogen, wanneer wij denken aan de ESG-ontwikkelingen in de afgelopen jaren. De grote golf was de Green Deal van de Commissie-Von der Leyen I. Tussen juni 2020 en juni 2024 werd razendsnel een indrukwekkend wetgevingspakket door de Europese instituties geloodst, waaronder de Taxonomieverordening, de CSRD en de CSDDD.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De bestuurlijke boete in Europees perspectief

De aanleiding voor dit themanummer is het 25-jarig jubileum van de invoering van de bestuurlijke boete en de last onder dwangsom in de financiële toezichtwetgeving. Nu kun je je afvragen of de invoering van bestuursrechtelijke sancties op zichzelf wel een feestje waard is nu de rechtsbescherming daartegen op diverse punten ernstige beperkingen kent. Daarnaast roepen recente ontwikkelingen ook de vraag op of het einde van deze Nederlandse handhavingsbevoegdheden op het moment van dit jubileum inmiddels in zicht is: de Nederlandse toezichthouders maken van de 25 jaar geleden toegekende instrumenten in de praktijk nauwelijks gebruik en de bevoegdheden verschuiven steeds meer naar Europa.
In dit artikel zal ik op dat laatste aspect ingaan: de verschuiving naar Europa, maar ook de Europese invloed op de Nederlandse bestuursrechtelijke handhaving, waarbij de rechtsbescherming centraal staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Finfluencen met de AFM en DNB

Zoals vaker, is het de AFM die inspireert. Dit keer in haar rol als finfluencer. Ik dubde lang over het onderwerp van deze, wat uit de kluiten gewassen, column. Dat gedub kwam doordat mijn praktijk al jaren voor een belangrijk deel bestaat uit het aanvechten van door de AFM en DNB opgelegde bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom. Dan stuit je wel eens op een aardig leerstuk. Zo had ik het kunnen hebben over de boetehoogte en de recente rechterlijke matigingen op grond van "algemene evenredigheid". Of over beboeting en extraterritorialiteit, respectievelijk de op dat punt nog steeds ontbrekende regelgeving. Deelnemingsvormen en de keuzes die de toezichthouders daarbij maken was ook een mooi onderwerp geweest. Kortom, ik doolde als een kind in een snoepfabriek. Tot mijn oog viel op een Linkedin post van de AFM, waarbij met naam en toenaam aandacht wordt gevraagd voor een aantal door de AFM opgelegde (hoge) boetes.

Read More
Print Friendly and PDF ^