Cyberbeveiliging: Europees Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken

Leden van het Europees Parlement keurden op donderdag regels goed die van EU-landen vereisen dat zij aan strengere toezichts- en handhavingsmaatregelen voldoen en sancties harmoniseren. De wetgeving, waarover de leden en de Raad al overeenstemming bereikten in mei dit jaar, gaat strengere cyberbeveiligingsverplichtingen vaststellen voor risicobeheer, rapportageverplichtingen en het delen van informatie. De eisen hebben onder meer betrekking op incidentenbehandeling, beveiliging van de toeleveringsketen, encryptie en openbaarmaking van kwetsbaarheden. Meer entiteiten en sectoren moeten maatregelen nemen om zich te beschermen. "Essentiële sectoren" zoals energie, vervoer, banken, gezondheidszorg, digitale infrastructuur, openbaar bestuur en ruimtevaart gaan onder de nieuwe veiligheidsbepalingen vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamerbrief over procesafspraken in strafzaken

Op 26 oktober Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid een kamerbrief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij aangeeft positief tegenover procesafspraken te staan. In de brief valt - met positieve bril - in te lezen dat de Minister van plan is wetgeving voor procesafspraken te maken. Met een kritische bril op valt echter te lezen dat de Minister eerst de OM-aanwijzing en praktijkontwikkelingen afwacht. Tot slot: het arrest van de Hoge Raad is een belangrijke stap in de goede richting maar niet meer dan dat. Het biedt op bepaalde punten nog onvoldoende rechtsbescherming.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strijd tegen georganiseerde misdaad opgevoerd op alle fronten

Zware misdaad tast in toenemende mate onze veilige samenleving en open economie aan. De internationale drugshandel gaat gepaard met grote sommen crimineel geld, grof geweld en intimidatie. Onze democratische rechtsstaat is de naïviteit voorbij en moet worden verdedigd. De strijd tegen de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit wordt op alle fronten opgevoerd: vanuit de opsporing, met internationale partners en betrokkenheid van de hele samenleving. Dat schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel: conceptwetsvoorstel aanpassing Sanctiewet 1977 in aantocht

Op 4 november is er vanuit de minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Het kabinet wil het Nederlandse sanctiestelsel moderniseren door aanpassing van de Sanctiewet 1977. Het streven is om de consultatiefase van het wetsvoorstel juli 2023 te starten. Het voornemen is om de Sanctiewet 1977, en waar nodig aanpalende wetgeving en regelgeving, geheel te herzien waaronder: (i) het toekomstbestendig regelen van (aanteken)bevoegdheden (ii) het regelen van beheer en bewind van bepaalde bevroren tegoeden en economische middelen (iii) het moderniseren en mogelijk uitbreiden van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving (iv) het voorzien in gedegen grondslagen voor gegevensdeling en het doorbreken van de geheimhoudingsplichten waar dat noodzakelijk blijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Start registratie Nederlands UBO-register voor trusts

Sinds 1 november 2022 moeten beheerders van trusts (trustees), fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies, hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) registreren in het UBO-register trusts. Het UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies zorgt voor meer transparantie. Het maakt het voor criminelen lastiger om zich te verschuilen achter zulke constructies. Door deze transparantie draagt het register bij aan het voorkomen van witwassen, corruptie, fraude, belastingontduiking en financiering van terrorisme.

Read More
Print Friendly and PDF ^