Minister Dekker: één landelijke toezichthouder voor advocatuur

Om de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het toezicht op de advocatuur te versterken, vervangt het kabinet het huidige systeem – waarbij elf lokale dekens in hun eigen regio toezicht houden – door één landelijke toezichthouder die verantwoordelijk is voor het toezicht op alle advocaten. Dat maakt het toezicht op de advocatuur onafhankelijker, uniformer en effectiever, zo schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cyberbeveiliging: Raad neemt conclusies aan over het initiatief voor een gezamenlijke cyber­eenheid

De Europese Raad heeft conclusies aangenomen waarin de EU en de lidstaten worden opgeroepen het EU-kader voor crisis­beheersing op het gebied van cyber­beveiliging verder te ontwikkelen, onder meer door het potentieel van een gezamenlijke cyber­eenheid te verkennen. Volgens de Raad moeten de bestaande netwerken worden geconsolideerd en mogelijke lacunes en behoeften op het gebied van informatie-uitwisseling binnen en tussen cyber­gemeenschappen in kaart worden gebracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet open overheid aangenomen

Op 5 oktober jl. is de Wet open overheid (Woo) aanvaard. De Woo kwam recent in het Staatsblad (499) (en 500 voor de wijzigingswet) en dus treedt de wet definitief per 1 mei 2022 in werking. Vanaf dat moment is de Woo het kader om informatieverzoeken af te doen en niet meer de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Betere bescherming privacy aandeelhouders in UBO-register

Op 26 oktober is een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht te onderzoeken hoe de bescherming van de privacy van aandeelhouders in het UBO-register verbeterd kan worden. De motie is ingediend bij het debat over de initiatiefnota van het lid Palland over familiebedrijven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Internetconsultatie voor wetsvoorstel transparantie over inkomsten digitale platformen gestart

Het ministerie van Financiën consulteert een wetsvoorstel waarmee digitale platformen in de toekomst verplicht worden jaarlijks informatie aan te leveren aan de Belastingdienst over verkopers die via hun platformen geld verdienen. Het doel van dit wetsvoorstel? Meer transparantie over inkomsten die inwoners van de Europese Unie behalen via deze platformen en daardoor eerlijkere belastingheffing.

Read More
Print Friendly and PDF ^