Consultatie Corporate Governance Code

De Monitoring Commissie heeft op 21 februari een consultatiedocument gepubliceerd met voorstellen voor actualisatie van de Nederlandse Corporate Governance Code. De Commissie doet dit voorstel tot actualisatie om de Code actueel, toekomstgericht en relevant te houden. Uit gesprekken die de Commissie heeft gehad met schragende partijen, bestuurders en commissarissen van beursvennootschappen en andere belanghebbenden bleek dat behoefte bestaat aan bijstelling van de Code op het terrein van lange termijn waardecreatie, diversiteit en de rol van aandeelhouders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtspraak kritisch op wetsvoorstel versterking aanpak ondermijnende criminaliteit

Nieuwe manieren om ondermijnende criminaliteit te bestrijden, zoals voorgesteld in het wetsvoorstel versterking aanpak ondermijnende criminaliteit, moeten niet ten koste gaan van rechtsbescherming. Dit stelt de Raad voor de rechtspraak in een vorige week gepubliceerd wetgevingsadvies. Zo staat in het wetsvoorstel onder meer dat goederen waarvan vermoed wordt dat ze een criminele oorsprong hebben voortaan via een nieuwe civiele procedure in beslag genomen en vervolgens geconfisqueerd kunnen worden. De Raad vindt dat onwenselijk omdat deze civiele procedure dan ingezet kan worden om strafrechtelijke waarborgen te omzeilen. Ook kan dit ertoe leiden dat de onderliggende criminaliteit niet wordt aangepakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel Innovatiewet Strafvordering aangenomen door Tweede Kamer

Op 15 februari zijn het Wetsvoorstel Innovatiewet Strafvordering en amendementen daarop aangenomen door de Tweede Kamer. Op naar de volgende stap in het proces: de Eerste Kamer behandeling. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om binnen het huidige wetboek van strafvordering voor een periode van twee jaar te experimenteren met nieuwe procedures. Deze mogelijkheid vervalt na twee jaar, maar de werking kan bij algemene maatregel van bestuur worden verlengd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) komt eraan

Op 17 december jl. diende de Klokkenluidersrichtlijn omgezet te zijn naar nationaal recht. Nederland heeft niet aan deze verplichting voldaan. Als gevolg hiervan heeft Nederland nu een ingebrekestelling ontvangen van de Europese Commissie. Minister Bruins Slot streeft ernaar om binnen afzienbare tijd te komen tot een wetsvoorstel ter implementatie van de EU-klokkenluidersrichtlijn waarmee de Kamer kan instemmen en waarmee tegelijkertijd een beroepsprocedure bij het Hof wordt voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland ontvangt ingebrekestelling voor niet (tijdig) implementeren Klokkenluidersrichtlijn

Op 17 december jl. diende de Klokkenluidersrichtlijn omgezet te zijn naar nationaal recht. Nederland heeft niet aan deze verplichting voldaan. Op dit moment is het voorstel voor de Wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders ter implementatie van de Europese richtlijn over bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden bij de Tweede Kamer in behandeling. Dit wetsvoorstel is op 1 juli 2021 ingediend. Als gevolg van het niet voldoen aan de deadline heeft Nederland nu een ingebrekestelling ontvangen van de Europese Commissie.

Read More
Print Friendly and PDF ^