Europese Commissie presenteert nieuwe EU-cyberbeveiligingsregels voor beter beveiligde hardware en software

De Europese Commissie presenteert nieuwe EU-cyberbeveiligingsregels voor beter beveiligde hardware en software. Dit wetgevingsvoorstel is gebaseerd op het nieuwe wetgevingskader voor de EU-productwetgeving, en omvat onder meer:

  • regels voor het op de markt brengen van producten met digitale elementen, om de cyberbeveiliging ervan te waarborgen;

  • essentiële vereisten voor het ontwerp, de ontwikkeling en de vervaardiging van producten met digitale elementen, en verplichtingen voor marktdeelnemers met betrekking tot deze producten;

  • essentiële vereisten voor de procedures die fabrikanten volgen om kwetsbare punten aan te pakken, om de cyberbeveiliging van producten met digitale elementen gedurende de hele levenscyclus te waarborgen, en verplichtingen voor marktdeelnemers met betrekking tot deze procedures. Fabrikanten zullen ook melding moeten maken van actief misbruikte kwetsbare punten en incidenten;

  • regels inzake markttoezicht en handhaving.

De nieuwe regels leggen de verantwoordelijkheid bij de fabrikanten, die ervoor moeten zorgen dat producten met digitale elementen die op de EU-markt worden aangeboden, aan de beveiligingsvereisten beantwoorden. Zo komen de regels ten goede aan consumenten, burgers en ondernemingen die digitale producten gebruiken, doordat de transparantie van de beveiligingskenmerken en het vertrouwen in producten met digitale elementen worden vergroot.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorstel van de Commissie voor een Europese wet inzake mediavrijheid

De Europese wet inzake mediavrijheid bevat een reeks regels die de pluriformiteit en de onafhankelijkheid van de media in de EU moeten beschermen. Het voorstel bevat onder meer waarborgen tegen politieke inmenging in redactionele beslissingen. Daarnaast voorziet het voorstel in de oprichting van een nieuwe onafhankelijke Europese raad voor mediadiensten, bestaande uit nationale media-autoriteiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad van State: wets­voor­stel uit­brei­ding straf­baar­heid spi­o­na­ge moet duidelijker

Op 26 september is advies van de Afdeling advisering van de Raad van State over het wetsvoorstel voor het wijzigen van het Wetboek van Strafrecht en enkele andere wetten in verband met de uitbreiding van de strafbaarheid van spionage openbaar gemaakt. Met het wetsvoorstel wordt onder meer een nieuwe strafbaarstelling van spionageactiviteiten ingevoerd. De Afdeling advisering vindt dat de term “handelingen ten behoeve van een buitenlandse mogendheid” onvoldoende duidelijk maakt wat strafbaar is en wat niet. Deze term kan allerlei handelingen omvatten, zoals het verspreiden van desinformatie, het beïnvloeden van besluitvorming en het intimideren van bevolkingsgroepen. Voor de rechtszekerheid en voor een effectieve handhaving is van belang dat de wet de strafbare handelingen zo nauwkeurig mogelijk afbakent. Zij adviseert daarom in het wetsvoorstel expliciet te omschrijven welke specifieke handelingen strafbaar worden gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechter krijgt ruimere mogelijkheid voor videoconferentie bij verdachten van zware criminaliteit

Op korte termijn kan het vervoer van gedetineerden met ernstige veiligheidsrisico’s worden teruggedrongen. Door een wijziging van het Besluit videoconferentie kan de rechter bepalen dat een verdachte per videoconferentie deelneemt aan de zitting. Daarmee kan een ernstig veiligheidsrisico bij het vervoer naar en van de zitting worden vermeden. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid mee ingestemd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EP en Raad bereiken consensus over elektronisch bewijs

Op 28 juni 2022 hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) en de Raad een politiek akkoord bereikt over de kernelementen van de Commissievoorstellen betreffende e-evidence. De onderhandelingen zijn uiterst controversieel en moeizaam verlopen, aangezien de standpunten tussen het EP en de lidstaten in de Raad over het vinden van het juiste evenwicht tussen veiligheid en bescherming van de grondrechten aanzienlijk uiteenliepen. Het belangrijkste doel van de toekomstige EU-wetgeving inzake elektronisch bewijs is nationale autoriteiten in staat te stellen rechtstreeks bewijs op te vragen bij dienstverleners in andere lidstaten, of te vragen dat gegevens worden bewaard voor toekomstig gebruik. Dit zal een grote paradigmaverschuiving betekenen ten opzichte van de bestaande regels inzake justitiële samenwerking in strafzaken.

Read More
Print Friendly and PDF ^