Artikel: Nationale ombudsman

Van alle rechtsgebieden mag het strafrecht zich vermoedelijk verheugen op de meeste media-aandacht. De politie en het OM communiceren voorafgaand, tijdens en na afloop van strafzaken dan ook zeer regelmatig met allerhande media over verdachten, zowel op eigen initiatief als in reactie op vragen. Dat brengt uiteraard de nodige risico’s met zich voor verdachten, onder meer als het gaat om hun recht op privacy en de (behandelingsdimensie van de) onschuldpresumptie (No 1998/391). In de afgelopen decennia heeft de Nationale ombudsman zich in totaal achttien keer gebogen over de (on)behoorlijkheid van dergelijke communicatie met de pers. Afgelopen jaar zijn daar nog eens twee rapporten bijgekomen (No 2023/037 en No 2023/050). Dit is voldoende aanleiding om dit jaar een blik te werpen op de algemene lijn die de ombudsman in al deze rapporten uiteenzet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Modernisering Sanctiewet: Wet internationale sanctiemaatregelen ter consultatie voorgelegd

De herziening ziet op onder andere de volgende thema’s: (I) Oprichting van een centraal meldpunt (II) Bestuursrechtelijke handhaving van schendingen (III) Uitbreiding Sanctiewet-toezicht (IV) Beheer en bewind:
Aantekeningen in openbare registers (V) Betere grondslagen voor informatie-uitwisseling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kansspel om gokken te promoten: meer duidelijkheid gewenst in wet- en regelgeving

Met de Gedragscode promotionele kansspelen kunnen ook kansspelaanbieders een kansspel organiseren om hun gokaanbod te promoten. Hoewel promotionele kansspelen niet per definitie schadelijker zijn dan andere promotionele acties, en kansspelaanbieders de Gedragscode niet lijken te gebruiken om reclameregels te omzeilen, zorgt het huidige stelsel voor onduidelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Dialogic, in opdracht van het WODC.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De uitholling van de POB vergunning

Het POB vergunningen stelsel wordt systematisch uitgehold door niet te erkennen dat vergunde bedrijven een duidelijke rol spelen in het veilig houden van Nederland en hen daarbij te faciliteren o.a. bij de toegang tot informatie uit het UBO register en het kadaster. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft op 4 juni 2024 evenwel een eerste uitspraak gedaan waarin wellicht het tij gekeerd wordt.

Read More
,
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Naar een gegevenswet voor het strafrechtelijk domein?

Het Wetboek van Strafvordering wordt gemoderniseerd. En door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (2018) staat gegevensbescherming alom hoog op de agenda. Hoe verhouden die twee thema’s zich tot elkaar? En biedt de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (samen met de Wet politiegegevens) de nodige verbinding tussen beide? Is er misschien behoefte aan een specifieke Gegevenswet voor het strafrechtelijk domein? Gegevensbescherming gaat over het primaire proces. Vanuit dat gezichtspunt worden in dit artikel enige legislatieve keuzes bekritiseerd en voorstellen gedaan voor de (her-)inrichting van de regelgeving in dit - nog nader te ontginnen - grensgebied.

Read More
Print Friendly and PDF ^