Modernisering Sanctiewet: Wet internationale sanctiemaatregelen ter consultatie voorgelegd

Op 7 juni is de Wet internationale sanctiemaatregelen in consultatie gegaan. Omdat de herziening van de Sanctiewet 1977 (Sw) zó grondig is, is gekozen voor een nieuwe naam: Wet internationale sanctiemaatregelen (Wis).Wat wordt voorgesteld?

Oprichting van een centraal meldpunt:

Een nieuwe en belangrijke spil in de naleving van sancties in NL. Hier komen alle meldingen samen (die o.b.v. de sanctieverordeningen moeten worden gedaan) en vindt voorlichting, analyse en informatie-uitwisseling met overheidsinstanties plaats. Hierdoor krijgen burgers en bedrijven één duidelijk loket en aanspreekpunt voor hun meldingen en krijgt de overheid meer inzicht in de implementatie van sancties.

Bestuursrechtelijke handhaving van schendingen

Naast strafrecht wordt ook bestuursrecht ingezet om schendingen van sancties te handhaven. Dit vergroot de mogelijkheden voor overheidsinstanties om naleving van sancties af te dwingen, met een instrumentarium dat rekening houdt met toekomstige sanctiemaatregelen.

Uitbreiding Sanctiewet-toezicht

Bepaalde groepen die al onder de Wwft vallen, zoals advocaten, notarissen en accountants, worden nu ook onder het Sw-toezicht gebracht zodat de aangewezen toezichthouders hun bedrijfsvoering kunnen toetsen. Tegelijkterijd zijn wij ook betrokken bij de recente Europese AML ontwikkelingen waarin verplichtingen zijn opgenomen over ‘gerichte financiële sancties’. Om hier goed hier in te spelen, hebben wij besloten om in een apart voorstel nader uit te werken wat de verhouding is tussen de AML-verplichtingen en het Sw-toezicht. Belangrijk is dat de regels en de tijdlijnen op elkaar aansluiten

Beheer en bewind

De overheid krijgt middelen om in te grijpen bij langdurig bevroren economische middelen. Indien noodzakelijk, kan een beheerder (goederen) of bewindvoerder (ondernemingen) worden aangesteld om onvoorziene negatieve effecten van bevriezingen binnen Nederland tegen te gaan.

Aantekeningen in openbare registers

Registerhouders, kunnen aantekeningen plaatsen in openbare registers, o.a. KvK en UBO. Dit maakt het voor burgers en bedrijven makkelijker om te zien wanneer er sprake is van een sanctiemaatregel en passende maatregelen te treffen.

Betere grondslagen voor informatie-uitwisseling

Verbeterde grondslagen voor informatie-uitwisseling tussen betrokken overheidsinstanties zorgen voor effectievere samenwerking, zowel onderling als met het centraal meldpunt. Voor informatie uit het sanctiewettoezicht geldt een apart regime dat geheimhouding waarborgt, met name voor juridische beroepsgroepen.

Bron: Nathan Oostindjer (LinkedIn)

Meer informatie:

Print Friendly and PDF ^