In verband met de vakantieperiode last BijzonderStrafrecht.nl een winterstop in van van 21 december t/m 5 januari. Op maandag 6 januari 2025 zullen er weer nieuwsberichten op de website verschijnen.
In dit artikel gaat de auteur in op een aantal recente uitspraken van de (tucht)rechter waarin de regels rondom het verschoningsrecht nader zijn ingevuld en worden de mogelijke implicaties daarvan benoemd voor de praktijk van advocaten en notarissen.
In de beleidsreactie op het rapport ‘Ambtelijk-bestuurlijke integriteit in Caribisch Nederland’ van het (WODC) dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, kondigen Zsolt Szabó, staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties, en David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid maatregelen en een gezamenlijke aanpak met de eilandbesturen aan. Deze aanpak is gebaseerd op aanbevelingen uit het rapport: versteviging van het juridisch kader en procedures, voorbeeldgedrag aan de top, versteviging van het interbestuurlijk toezicht en het zorgen voor maatschappelijke randvoorwaarden en monitoring van integriteit.
De export van goederen vanuit Nederland naar Rusland is sterk gedaald na de aanscherping van sancties door de Europese Unie in 2022. Tegelijkertijd is de export van gesanctioneerde goederen naar zeven landen met een verhoogd risico op sanctieomzeiling toegenomen. Een opmerkelijk aantal kleinere, nieuwere bedrijven, die voor 2022 niet betrokken waren bij de export van deze gesanctioneerde producten, is sindsdien begonnen met exporteren naar deze landen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuw onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.
EHRM 26 november 2024, nr. 1618/18
Souroulias Kay en Zannettos zijn vervolgd en veroordeeld wegens omkoping. In de strafprocedure is veel gebruik gemaakt van verklaringen afgelegd door N.L., een medeplichtige die had besloten als getuige voor het openbaar op te treden. Het Hof overweegt dat die constructie correct is verlopen en dat de procedure als geheel er niet oneerlijk door is geworden. Evenmin heeft de verdediging te weinig toegang gekregen tot documentatie waar zij om had verzocht. Daardoor is er geen schending van art. 6 lid 1 en lid 3 (b).
Het Openbaar Ministerie heeft aan BAM International B.V. een strafbeschikking opgelegd van 30.000 euro voor valsheid in geschrift bij een voltooid project in Afrika in verband met de afhandeling van een fiscaal geschil met de belastingautoriteiten aldaar. Het deel van de zaak dat ziet op omkoping is gesponeerd. BAM International heeft betaalde steekpenningen, in de vorm van faciliterende betalingen, zelf bij het OM gemeld en onderzocht. De door het OM opgelegde strafbeschikking is conform de aanwijzing zelfmelding, medewerking en zelfonderzoek die 1 januari 2025 ingaat.
Aan de deken van de Orde van Advocaten (hierna: de deken), belast met het toezicht op de advocatuur, en het Bureau Financieel Toezicht (hierna: BFT) waar het toezicht op het notariaat (extern) is ondergebracht, komt in het kader van hun toezichthoudende taak in het geval van een strafrechtelijk onderzoek tegenover politie en justitie een zelfstandig verschoningsrecht toe. Dat oordeelt de Hoge Raad in twee uitspraken in zaken die gaan over de onder de deken en het BFT inbeslaggenomen toezichtrapporten die voortkomen uit hun eigen onderzoek naar fraude door een notaris van het kantoor Pels Rijcken.
Rechtbank Den Haag 13 december 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:20828
De Staat krijgt geen algeheel verbod opgelegd op de export van goederen die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Dat volgt uit een uitspraak in een kort geding van de rechtbank Den Haag. Tien organisaties die opkomen voor de belangen van de Palestijnse bevolking in Gaza en de andere door Israël bezette Palestijnse gebieden, startten dit kort geding tegen de Staat. De voorzieningenrechter oordeelt onder meer dat de Staat aan de regelgeving voor export van dergelijke goederen voldoet. Alle vorderingen worden afgewezen.