54 maanden gevangenisstraf geëist vanwege betrokkenheid bij oplichting op "industriële en internationale schaal".

Een Haagse man stond op 20 en 21 mei voor de rechter voor betrokkenheid bij oplichting op "industriële en internationale schaal". Tienduizenden mensen in Duitsland en Oostenrijk ontvingen valse facturen, de organisatie maakte daarmee tonnen buit.

Uit het dossier komt een beeld naar voren van een goed geoliede machine voor oplichting in de Turkse plaats Samsun. Slachtoffers in Duitsland en Oostenrijk werden jarenlang bestookt met valse facturen. Daarbij werd handig gebruik gemaakt van moderne middelen zoals online drukkerijen om de facturen veilig te verspreiden. Ook werden ze gebeld vanuit een callcenter in Samsun.

Gegevens van slachtoffers werden achterhaald via een kansspel of loterij waaraan ze hadden meegedaan. Soms werd daar ook met zoveel woorden aan gerefereerd: iemand had zogenaamd nog een bedrag open staan naar aanleiding van een kansspel. In veel gevallen werden de slachtoffers ook nog gebeld, om extra druk te zetten en ze te overtuigen tot het betalen van de valse factuur. Ook werden brieven gestuurd op vervalst papier van rechtbanken of advocatenkantoren.

Belangrijke rol

Een belangrijke rol was weggelegd voor een 42-jarige man uit Den Haag, die in 2015 in de organisatie stapte. Vanaf die tijd werden zeker 60.000 facturen gedrukt en verspreid. Hij regelde katvangers, die een bedrijf en rekening beschikbaar stelden waar de slachtoffers het geld naar moesten overmaken. Deze rekeningnummers werden op het hoofdkwartier in Turkije gebruikt om op de facturen te laten drukken. En uiteindelijk zorgde verdachte er ook voor dat het ontvangen geld werd doorgestort naar Turkije.

Volgens het Openbaar Ministerie kon deze omvangrijke internationale operatie alleen draaien door een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachten. "Immer, er moest worden bijgehouden wie welke factuur had ontvangen, wie had betaald of wie moest worden nagebeld. Maar ook moest telkens op de facturen een enigszins geloofwaardige bedrijfsnaam worden vermeld met een actueel rekeningnummer. En uiteraard moest vervolgens een vertrouwd iemand het geld snel doorsluizen naar Turkije."

Strafeisen

Tegen de 42-jarige man uit Den Haag is 54 maanden celstraf geëist. Drie katvangers die ook terecht staan hebben eerder een strafbeschikking van het OM afgewezen, daarom heeft de officier van justitie op zitting aan de rechtbank gevraagd alsnog de voorgestelde straffen op te leggen: 150, 120 en 100 uur taakstraf.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^