Aantal strafzaken over witwassen neemt toe

Criminelen willen hun geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld, zoals met drugs- of mensenhandel, besteden in de bovenwereld. Maar ze lopen het gevaar dat het zwarte geld meteen door het Openbaar Ministerie of de Belastingdienst wordt ingenomen. Daarom moeten ze het eerst ‘witwassen’.

Het geld lijkt ‘schoon’ of legaal als je het stort op een rekening van een bedrijf zonder dat het bedrijf daarvoor een product of dienst levert. Zo wordt het geld onderdeel van het normale betalingsverkeer.

De overheid bestrijdt criminelen onder meer door deze geldstromen te verstoren. Niet alleen wapens en drugs worden onderzocht, maar ook het criminele vermogen van een verdachte waar geen logische, legale verklaring voor is te geven. Het Openbaar Ministerie doet dit steeds vaker. In 2019 stroomden er bij het Openbaar Ministerie 3.632 verdachten voor witwassen in. In 2020 stond de teller op 4.354 en in 2021 is het aantal nog verder gestegen naar 5.820. Het OM kan zelf via strafbeschikking of transactie, of via de rechter proberen het geld af te pakken.

Print Friendly and PDF ^