Advocaten mogen groot deel bewijsbeslag handhaven: aanwijzingen dat bij strafrechtelijk onderzoek kennis is genomen van vertrouwelijke e-mails tussen advocaten en verdachten

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 14 mei 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:1808

Het bewijsbeslag* dat enkele advocaten van een vermogensbeheerder hebben gelegd op onder meer e-mailverkeer dat het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst in beslag genomen hebben, mag grotendeels blijven liggen. Met deze uitspraak volgt het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in grote lijnen de rechtbank Oost-Brabant. Die oordeelde eerder dat het volledige bewijsbeslag mocht blijven liggen.

Strafrechtelijk onderzoek

In 2013 stelde de FIOD een strafrechtelijk onderzoek in naar 2 vermogensbeheerders en hun bestuurders. Zij worden verdacht van fraude. In dat kader nam het Openbaar Ministerie onder meer e-mailverkeer van deze verdachten in beslag. Op basis daarvan heeft het Openbaar Ministerie ook stukken in beslag genomen bij het accountantskantoor dat was ingeschakeld door de advocaten van de verdachten. 

Schending geheimhoudingsplicht

Er zijn aanwijzingen dat bij het strafrechtelijk onderzoek kennis is genomen van vertrouwelijke e-mails tussen de advocaten en de verdachten. Ook zijn er aanwijzingen dat hierbij andere informatie die onder het geheimhoudingsrecht van de advocaten valt, is gebruikt. De advocaten hebben daarom begin dit jaar de rechtbank Oost-Brabant met succes gevraagd om bewijsbeslag te mogen leggen op bepaalde gegevens van het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst. Zij willen aan de hand daarvan vaststellen in welke mate hun geheimhoudingsrecht is geschonden. Door het bewijsbeslag kunnen de gegevens niet gewijzigd of verwijderd worden en blijven ze beschikbaar voor onderzoek.

Geen hindering strafzaak

De Staat wil opheffing van het bewijsbeslag, onder meer omdat het de strafzaak tegen de verdachten zou hinderen. Daarom is de Staat een procedure gestart bij de rechtbank Oost-Brabant. Die heeft op 29 maart beslist in het nadeel van de Staat. De Staat is toen in hoger beroep gegaan, maar ook het gerechtshof oordeelt het bewijsbeslag voor een groot deel mag blijven liggen. De gegevens blijven hiermee beschikbaar voor onderzoek. Volgens het hof wordt de strafzaak daardoor niet gehinderd. Het bewijsbeslag dat is gelegd op bepaalde IP-adressen, inloggegevens en user accounts wordt wel opgeheven. Het hof vindt dat de Staat terecht heeft aangevoerd dat dit deel van het bewijsbeslag te bezwaarlijk en onnodig is. Op een later moment wordt in een afzonderlijke procedure beoordeeld in hoeverre de advocaten inzage krijgen in de gegevens die onder het bewijsbeslag vallen. 

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^