Antwoorden Kamervragen over de oproep voor meer geld voor Europees EOM
/Op 28 augustus heeft Grapperhaus, Minister van Justitie en Veiligheid, antwoord gegeven op Kamervragen van de leden Van Nispen en Leijten (beiden SP) over de oproep voor meer geld voor het Europees Openbaar Ministerie. Uit deze beantwoording blijkt het volgende:
Volgens Grapperhaus is tijdens de JBZ-Raad van 7 juli 2020 niet gepleit voor meer geld voor het Europees Openbaar Ministerie (EOM). Wel heeft hij na afloop van de JBZ-Raad van 7 juli 2020 in antwoord op een vraag van het ANP aangegeven dat wat hem betreft Europol, Eurojust en het EOM adequaat worden toegerust.
In de conclusies van de Europese Raad van 21 juli jl. is opgenomen dat het Europees Openbaar Ministerie voldoende middelen zal ontvangen om de bescherming van de financiële belangen van de Unie te waarborgen.
Het EOM is een belangrijke speler om de financiële belangen van de EU te beschermen en fraude en corruptie met EU gelden te vervolgen, mede indachtig het verwachte Covid 19 herstelpakket. Het kabinet bepleit in dit verband dat, ingepast binnen de kabinetsinzet voor een modern en financieel houdbaar MFK, onder meer het EOM adequaat is toegerust.
De intentie van de Commissie is nog steeds dat het EOM eind 2020 van start gaat. Op basis van een nieuwe inschatting van de verwachte werklast voor het EOM bij aanvang van zijn werkzaamheden heeft het EOM de Commissie om meer middelen voor 2021 gevraagd, met name voor de werving van meer gedelegeerde Europese aanklagers dan de 32,25 fte die de Commissie aanvankelijk had voorzien. De Commissie heeft op 24 juni jl. voor het EOM een ontwerpbegroting van EURO 37,7 miljoen (lopende prijzen) voor het jaar 2021 voorgesteld. In de conclusies van de Europese Raad van 21 juli jl. is opgenomen dat het EOM voldoende middelen zal ontvangen om de bescherming van de financiële belangen van de Unie te waarborgen. Dit is in lijn met de kabinetsinzet. De bij de conclusies van de Europese Raad behorende bedragen voor het EOM voor 2021-2027 zijn nog niet verschenen. Het kabinet heeft hier navraag naar gedaan.